ВИДЕО: 105 години от обявяване на Независимостта на България (обновена)

ВИДЕО: 105 години от обявяване на Независимостта на България (обновена)

В чест на днешния празник на Независимостта на България старозагорци положиха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните в парк „Александър Стамболийски“. В церемонията участваха народните представители от ГЕРБ Пламен Йорданов и д-р Кирил Добрев, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, зам.-областният управител Тунджай  Йозтюрк, представители на патриотични организации, общински съветници, подп. Стефан Горчев от командването на Втора механизирана бригада, почетен караул, знаменна група и военен духов оркестър на Старозагорския военен гарнизон, много граждани.

Слово за значението на обявената преди 105 години независимост на България произнесе зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя отбеляза, че „Величието на една държава не е в броя на поданиците й, в броя на сградите или в дългата история. Величието е нейната Независимост и законност“.

Тя припомни сложния и дълъг път на българските политици тогава, докато стигнат до крайната победа- извоюването на Независимостта на България, както и емоцията на този ден в Стара Загора. „Обявяването на Независимостта е силно емоционален акт. В Стара Загора празнуват начело с митрополит Методий, който отслужва благодарствен молебен със специално написана молитва. Прочувствена реч произнася възрожденецът даскал Петър Иванов, като завършва с думите- Бъдете съгласни, бъдете единодушни! Обичайте тази прекрасна България, обичайте народа си и всичките си идеали ще постигнем!“

Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват, а на 22 септември старозагорци посрещат цар Фердинанд начело с тогавашния кмет Йовчо Хитров. В църквата Св. Димитър царят е приветстван от Старозагорския митрополит Методий Кусев. „От този момент Стара Загора изживява незабравими мигове и бързо поема по пътя на модерността. Наш дълг е днес със съгласие, със сговор и единство да управляваме града ни, да го развиваме като модерен и желан за инвестиции и предпочитан за живеене и бизнес“, заяви в края на словото си Иванка Сотирова.

В 11.00 часа на площада пред Общината концерт изнесе Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top