ВИДЕО: Общината поема първия етап от “Зелена и достъпна градска среда“ (обновена)

Община Стара Загора поема дълг за изпълнението на първия етап от проекта „Зелена и достъпна градска среда", чиято реализация започна на 27 август.

Той включва цялостен ремонт на ул. "Ген.Столетов"от ул. "Д-р Т.Стоянович" до бул. "Крайречен", с обща дължина 2 533 м и ул. "Христо Ботев"-от ул. "Одринска епопея" до бул. "Крайречен" с обща дължина 2 960 м. Ще бъдат подменени пътните настилки, тротоарите, шахтите, маркировката. Ще бъдат възстановени липсващите на места дървета и зелена растителност, разясниха по време на второто обществено обсъждане по проекта.

Общата стойност на проекта за изпълнението на първия етап е 4 990 685,25 лв., като собствения финансов принос на общината е 249 534,26 лв. Дългът, който общината поема за реализацията на първия етап е дългосрочен, под формата на банкова гаранция с наредител Община Стара Загора. Максималният размер на банковата гаранция е 4 500 000 лева, а срокът на валидност на банковата гаранция 20 месеца, поясни ръководителят на проекта инж. Милена Димитрова, началник отдел „Инвестиции и управление на проекти". Дългът се обезпечава чрез учредяване на особен залог върху собствените приходи на общината.

В първия пакет от обекти са и Градината на бившата баня "Пиперка", Градина „Берое" и две големи междублокови пространства между улиците "Ген. Столетов" №100, "Граф Игнатиев" № 51, 53, "Подполковник Калитин" № 79,85 и между улиците "Христо Ботев", "Любен Каравелов", "Стефан Караджа" и "Братя Жекови".

Очаква се проектът да осигури достъпна градска среда за 158 068 жители на областния център и улеснен достъп за 300 души с двигателна недостатъчност. Близо 95 000 души, живеещи в района на градина „Доша Николова" и градина „Берое" ще придобият благоустроено място за отдих и спорт. Ще бъде подобрена около 20 000 кв.м. паркова среда в двете градини, ще се изградят 4 детски и 2 спортни площадки за обществено ползване в междублокови пространства.

Договорът, подписан от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, предвижда да бъдат напълно обновени общо три основни улици и 22 междублокови пространства за близо 10 млн. лева

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top