Мариян Френгиев: Старозагорските бодибилдъри са сред водещите в България

 Мариян Френгиев е на 25 години, родом от Казанлък. Занимава се с фитнес от 15 годишен. Сред най-големите му успехи в културизма са, когато става републикански шампион и двукратен балкански първенец. Освен спортната му кариера, Мариян е и фитнес инструктор. Пред StaroZagorci.Com, той сподели за очакванията си от предстоящия силен турнир Max Power 2013, за това има ли традиции Стара Загора в бодибилдинга, както и за срещата си с живата легенда на културизма – седемкратният победител в „Мистър Олимпия” Арнолд Шварценегер.

- Марияне, на 14 септември  в Казанлък ще се проведе турнирът Max Power 2013. Какви са очакванията ти за него?

- Очаквам много силно състезание! С него ще се даде старт на есенния сезон в бодибилдинга. Естествено целите ми са насочени към първото място. За самия турнир важно е да споменем, че наградният фонд е много сериозен, минимум 10 000 лв ще се раздадат между призьорите, което за българския културизъм си е огромна сума. Освен двете категории при мъжете Културизъм и Класически културизъм, ще има и женско участие, като състезателките ще се представят в категория „бикини”.

- Тренираш и живееш в Стара Загора. Има ли условия да се развива бодибилдингът в „града на липите” и имаме ли  успехи и успешни състезатели на местно ниво, освен теб?

- Първо градът предлага перфектни условия за всички занимаващи се с този спорт. А иначе почти всички състезатели от Стара Загора са сред водещите културисти в България!

- Виждаш ли като инструктор  тенденция за увеличаване броя на желаещите да се занимават с културизъм? Има ли вече млади таланти, за които тепърва ще чуваме?

- Определено има млади момчета, които имат, както желание, така и нужните качества  да постигнат успехи, но всичко зависи от това как ще се развият. Нашият спорт е много труден, изисква постоянни тренировки и много лишения, така че трябва да покажат наистина голямо желание, за да успеят. Другата сериозна трудност е намирането на финанси, тъй като освен всичко друго този спорт е и много скъп, а в България трудно се намират спонсори, които да помагат! В тази връзка искам да благодаря специално на моя треньор  Данаил Генев, който е винаги до мен и ме подкрепя.

- Какво предстои за теб след Max Power 2013?

- Основното състезание е републиканското първенство, което ще се проведе в края на септември в София. Преди него ще има още един турнир, този  за Купа „Мечката”  в Бургас. След републиканското предстои и международно състезание, а именно „Арнолд Класик”. Това е турнир организиран от самия Арнолд Шварценегер и се счита за едно от най-престижните състезания в Европа.
Миналата година имах щастието да участвам в Мадрид на този турнир. Бе изключително силен - имаше над 30 участници от най-различни държави, но това, което най-много ме  впечатли бе закриващата реч на Шварценегер. Той сподели, че основата цел на това състезание е да се популяризира културизма сред повече хора, а не, както досега да е само за зрители, които са свързани с него. Основната му идея е да се запалят хората по спорта, най-вече да са активни, защото спортът е здраве!

Турнирът  Max Power 2013 ще се проведе в Дома на културата „Арсенал“ в град Казанлък, с начален час 16:00. Организатори на турнира са Българската Федерация по Културизъм и Фитнес, СК "Леон" - Данаил Генев, СК „Радо Джим“ – Радослав Вълчев и магазин „Санта Моника“ – Хасан Мерт. Всички, които желаят да закупят билети за състезанието могат да го направят във фитнес залите „Сити” и „Енерджи” в град Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top