Антична мозайка е открита в предверието на “Августа Траяна“

При проучвания в най-северната част на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора, археологът Димитър Янков от Регионалния исторически музей  за първи път в България в предверието на вестибюла на градските терми откри подова мозайка. В момента се копае на 5 см над мозайката в най-северното помещение. Мозайката е многоцветна - черно, бяло, червено и синьо, с геометрични и флорални мотиви, както и известният от древността соломонов възел.Вече са почистени около 40кв.м. очаква се цялата мозайка да бъде 220 кв.м, т.е. най-голямата в България. Термите са били обществени институции, в които хората освен че се къпят, си правят събранията, развлеченията, търговията и др.

В края на IV и началото на V век термите на град Августа Траяна вече не съществуват. Те са били разрушени, но във вестибюла им, там където е открит мозаечният под, е устроена раннохристиянска църква.

”Освен синтрона тя няма характер на другите постройки от такъв тип. Сега трябва да се открие мястото на амвона. Това може да бъде дървена катедра, мраморна масичка или др. Искам специално да благодаря на кмета на общината г-н Живко Тодоров, който даде дума да се осигури финансиране за изграждането на трайна покривна конструкция за предпазване на мозайката от атмосферни влияния”, подчерта Янков

. „Следвайки съвременните тенденции за опазване и реставрация на мозайки, откритият обект ще се реставрира ин сито, т.е. на място. През зимата предстои препогребване на мозайката - т.е. покриване с платна и пясъчна възглавница, за да се предпази от водата и студа”, уточни реставраторката Ренета Караманова.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top