Старозагорец се ядоса на EVN - патентова собствен уред за производство на ток

Старозагорец се ядоса на EVN - патентова собствен уред за производство на ток

Старозагорец е патентовал уред за производство на по-евтин и екологично чист ток без енергоизточници.

Първоизточник е самата електрическа енергия, уредът се включва в мрежата, след известно време се изключва, но той продължава да произвежда ток, пояснява изобретателят Димитър Димитров.

Идеята му дошла след серия скандали с монополистите от EVN, която стопирала и намерението му да изгради фотоволтачина централа край една старозагорско село. Изобретателят вече е разработил прототип на уреда в старозагорска частна фирма.

Апаратът бил с мощност 2,5 киловата, а двигателят на устройството се захранвал с 1 киловат час. Остатъкът от полезна ел. енергия обаче бил 50 на сто повече - 1,5 квтч. Според изчисленията на изобретателният старозагорец, произведеният ток от такава система щял да струва около 6 пъти по-евтино.

Израждането на малка централа с мощност 5 мегавата ток, която може да захранва цял старозагорски квартал пък щяла да излезе около 3 млн. лв.  Заради много по-евтиния ток от този, който получаваме на сегашните цени, тя щяла да се изплати само за месец-два.

Към изобретението на Димитров, което може да остави без хляб енергийните монополисти, имало вече сериозен интерес от наши и чужди фирми. На първо време той самият смятал да обедини усилията на старозагорския бизнес за изграждането на  малка централа, която да захранва уличното и парково осветление в града с евтин ток.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top