Наш художник открива изложба в Берлин довечера

Наш художник открива изложба в Берлин довечера

Българският Културен Институт в Берлин представя изложбата „Вертикални хоризонти” на художника Атанас Дончев от Мъглиж. Откриването е довечера,10 юли от 19 часа. Произведенията на автора са добре познати и на българските ценители на искуството. Той е сред утвърдените имена за  региона на Стара Загора и Казанлък. 

Това е третата изложба на маестро Дончев в Берлин. Първите две „Ecce Homo” и „Tanz im Chaos” се състояха през 2011 и се приеха много добре от немската публика.

„Вертикални хоризонти” първоначално е работното заглавие на съвместен проект с живеещият от години в Хамбург танцов хореограф Радостин Василев, който е родом от Стара Загора. Темата е неспирният стремеж  на човека към духовно извисяване и конфликта, в който този стремеж се намира със силата и очарованието на физическата ни природа, и преходната красота на материалния свят.

Проектът предвижда 6 платна на художника да служат  за декор, елементи от които да се пресъздават от танцуващите на сцената, както и от 3D визуални ефекти. Атанас Дончев продължава да развива тази концепция и в цикъл от картини за самостоятелна изложба.
Общо 20 платна се представят от днес в Берлин, като 5 от тях участват и в първоначалният проект „Вертикални хоризонти”.

Текст и снимки: Йордан Тотев

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top