Стара Загора: Сгрешените дипломи на випуск 2013 на ГПЧЕ “Ромен Ролан“  - поправени

Сгрешените дипломи на випуск 2013 на ГПЧЕ “Ромен Ролан“ - поправени

Грешки в дипломите за средно образование на целия завършващ тази година випуск на ГПЧЕ „Ромен Ролан” създаде държавен прецедент и хвърли в ужас родители и кандидат-студенти от елитната старозагорска гимназия. Самото Министерството на образованието и науката открило грешка в дипломите при изписването на оценките и започнало смело да връща зрелостниците, подаващи дипломите си в МОН за легализация, за да кандидатстват това лято за висше в чужбина.


Кандидат-студентите, завършили тази година езиковата старозагорска гимназия изпаднаха в паника, защото започнаха да изтърват крайните срокове за някои университети, особено кандидатстващите с немски в Германия, където сроковете изтичат другата седмица - 15 юли. Зрелостните научили случайно от свои съученици за проблема с дипломите си и заедно с родители успели да се организират едва миналата седмица, за да повдигнат въпроса на място пред директорката на „Ромен Ролан” - Теодора Николова. Тя заявила, че „грешката е техническа и не вижда нищо притеснително, защото веднага ще реагират с преиздаването на новите документи” и обещала, че ще работят денонощно, за да се преиздадат новите дипломи, а от инспектората обявиха дори категорично, че дипломите ще бъдат готови още този понеделник, 8 юли. Техническата грешка е допусната в дипломите на всички 230 завършили ГПЧЕ” Ромен Ролан”, випуск 2013, но отстраняването й спешен въпрос само за кандидатстващите в чужбина.


Едва днес, обаче - 2 седмици след констатиране на грешките, кандидат-студентите от Езиковата могат да си вземат поправените дипломи и отново да минат процедурата по легализация и кандидатсване.


Днес МОН обяви в официално съобщение, че вече са преиздадени дипломите на 199 зрелостника на ГПЧЕ Ромен Ролан – Стара Загора, без да уточнява, дали това е броят на дипломите само на онези зрелостници, които са заявили, че ще кандидатстват за висше образование в чужбина и у нас.
„След констатирана в Министерството на образованието и науката в процеса на издаване на удостоверение „Апостил” некоректност в дипломите на випуск 2013, издадени от ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора, РИО - Стара Загора е извършило проверка по случая. В резултат на това са издадени нови 199 дипломи с вярно съдържание.


От своя страна ръководството на МОН е създало организация и е предприело необходимите мерки лицата, подали повторно документи за издаване на удостоверение „Апостил”, да получат същите в срок, който да не им попречи да кандидатстват във висши училища в страната и в чужбина.”

Коментирай!

#1
Roditel - 2013-07-05 15:55:14

Koga jurnalistite shte se nauchite da ste tochni Greshkata e popravena oshte v ponrdrlnik i vtornik blagodarenie na ekspeditivnite deystviya na direktorkata i zrelostnata komisiya Kam dneshna data ima 5 diplomi na uchenitsi koito ne sa doshli da si donesat starite i vzemata novite

Още новини

Scroll To Top