19 септември 2020
Стара Загора: В езерото Загорка вече плуват зелени патета

В езерото Загорка вече плуват зелени патета

Новите пернати обитатели на старозагорското езеро бяха освободени да полетят и заживеят свободно там от грижовните доктори и доброволци на Спасителния център на Зелени Балкани. Старозагорската болница за диви животни е единствена на Балканите.

11-те зеленоглави патета, които бяха пуснати над езерото тази седмица, са излюпени в центъра. Интересно е, че родителите на младите патета бяха конфискувани през 2011 година, при съвместна акция на Зелени Балкани и ДГС Сливен. Патиците били използвани, като живи примамки (мюрета), по време на незаконен лов, разказва на страницата на Зелени Балкани  д-р Христина Клисурова, един от ръководителите в Спасителния център за диви животни  в Стара Загора. Пуснатите на свобода над езерото 11 зеленоглави патета са трето поколение на спасените родители. В Центъра растат в момента още 7 техни патенца, които са се излюпили по-късно през тази година. Спасителите на диви животни ще освободят и тях над езерото към края на юли.

Езерото Загорка е избраното за освобождаването на патенцата, защото е предпочитано за разходки от старозагорци и гостите на града, разказва още д-р Клисурова. Спасителния център на Зелени Балкани е получил и уверение от арендаторите на езерото и управителите на близкия хотелския комплекс, че пернатите „деца“ на Центъра са желани в новия си дом.

Едновременно с младите патета, на свобода  през тази седмица полетяха и още два пернати питомника, спасени и отгледани в ле1ебницата за диви птици и животни. Това са кос и голям синигер.

В понеделник, Центърът очаква с нетърпение пристигането в България на бус с 31 белоглави лешояди. Птиците са идват от испанската организация ГРЕФА и ще бъдат пуснати в нашата Стара планина по проект Завръщане на лешоядите в България. За да пренесе лешоядите от Испания до Стара Загора,  екип на Зелени Балкани замина миналата седмица за Мадрид. В момента бусът с лешоядите пътува през почти цяла Европа -  3600 км  от Испания, през Франция, Италия, Словения, Унгария, Румъния, до България. Спасителите и птиците не могат да пътуват през територия извън Евросъюза, защото лешоядите са „европейци” по документи и не бива да  излизат в страна извън  ЕС. Като пристигнат на 1 юли, белоглавите лешояди ще прекарат едномесечна карантина в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора.

Лекарите ще проследят аклиматизацията им и ще ги маркират с индивидуални жълти крилометки и пръстени, за да се улесни разпознаването им на свобода. В края на юли, лешоядите ще бъдат разпределени между четирите адаптационни волиери, където се освобождават  пернатите по дългогодишния  проект за Завръщане на лешоядите в България. Волиерите се намират в Стара планина – на запад във Врачанския балкан и в Централен Балкан - над Сливен и Котел. В тези зони, специално създадени за възстановяване на популацията на българските белоглави лешояди, пристигащите тези дни от Испания птици ще се адаптират към нашия Балкан още няколко месеца. И най-рано наесен или идната пролет, ще полетят в небето на България.

Снимки и информация: greenbalkans.org

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top