Десети юбилеен Международен артпленер „Изкуството в Мъглиж“ започва днес

От днес община Мъглиж е домакин на десетото юбилейно издание на Международен артпленер „Изкуството в Мъглиж “, организиран от Фондация „Център за правно и културно застъпничество „Темида Арт“- Стара Загора с подкрепата на община Мъглиж. Това съобщиха в пресклуба на БТА в Стара Загора организаторите.

„Тази поредна инициатива на община Мъглиж да събере толкова известни творци под егидата на общинския герб и общинското знаме е добра, защото само чрез изкуство, само чрез човешка добрина и топлота, можем да излезем от нравствената криза, в която се намираме“, приветства присъстващите кметът на подбалканската община д-р Душо Гавазов. Той посочи, че за него е чест “за десети пореден юбилеен път  да постави началото на Международния артпленер „Изкуството в Мъглиж“.

„Изключително съм щастлива да посрещна нашите гости - изключително изявени творци от България и чужбина“, посочи и нотариус Антония Коева, която е учредител и управител на фондация „Темида Арт“. Тя представи участниците в юбилейното издание на арт форума, в което участие вземат творци от България, Турция и Южна Корея. Сред тях са Атанас Дончев, Ахмет Йозел, Гергана Вълкова, Даниела Ефремова, Иван Гайдаров, Иво Узунов, Клемънс Бенкун Су, Мария Маслева, Мариен Чавга, Радослава Манова, Радомира Вълкова, Светлозар Недев, Соня Кючукова и Христо Генев.

Куратор и на десетия пленер е Светлозар Недев, който е и художник в него. „Изключително съм благодарен на всички участници в пленера. Надявам се да направим едни страхотни картини. Предстоят ни едни вдъхновени творчески изживявания“, каза Недев. Той обясни, че няма конкретна тема върху която да рисуват художниците. Всички те се вдъхновяват от природата и красотата на подбалканската община.

Официалното откриване на изложба от създадените картини ще бъде представена на 29 юни на площада пред площада на община Мъглиж. Организаторите обещават голяма изненада по време на експониране на творбите.

Припомняме, че в момента  тече проект за изграждане на експозиционна зала, където ще бъдат изложени творбите от всички проведени пленери в община Мъглиж. До момента участие в Международния артпленер „Изкуството в Мъглиж“ са взели над 120 художници, а във фонда на местната администрация има над 300 картини./БТА

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top