Над 100 старозагорци се възползваха от кампанията „5 минути за здраве“

Над 100 старозагорци се възползваха от кампанията „5 минути за здраве“, която се проведе в парк „Пети октомври“. Организирана съвместно от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора и Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, тази инициатива предлага безплатни високотехнологични изследвания на основни здравни показатели и функцията на белите дробове с помощта на телемедицината.

„Кампанията има за цел да насърчи превенцията на рака на белия дроб и тютюнопушенето, тъй като то представлява значителен риск за здравето. Участниците бяха посъветвани да поемат отговорност за собственото си здраве и редовно да провеждат профилактични прегледи“ – каза Галина Димитрова – главен експерт в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене в РЗИ – Стара Загора.

Регионалната здравна инспекция участва в инициативата чрез изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене. Активните и пасивните пушачи имаха възможност да измерят нивата на въглероден окис в издишания въздух и количеството карбоксихемоглобин в кръвта с помощта на апарата Smokerlyzer. За тези, при които резултатите бяха високи, беше предоставена безплатна консултация за отказване от тютюнопушенето.

Партньори на кампанията са Сдружението „Въздух за здраве“, Дружеството за телемедицина „Hubis“ и биотехнологичната фармацевтична компания „Roche Bulgaria“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top