Зам.-кметът Павлина Делчева: На 1 юни всяко дете се събужда така, като че ли днес има рожден ден!

„На 1 юни всяко дете се събужда така, като че ли днес има рожден ден. Радвам се, че виждам тук майки, бащи, баби и дядовци, защото за да расте едно дете като щастлив, успешен човек то има нужда от всички нас“, заяви тази сутрин зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева. Тя участва в откриването на Фестивала за деца със специални нужди „Заедно с усмивка“ – проект на Инър Уийл клуб в Стара Загора с подкрепата на омбудсмана Иванка Сотирова. Тържеството се състоя в южната част на парк „Артилерийски“.

„Ще приключа с един апел към всички: ако някога се колебаем как да отглеждаме и възпитаваме нашите деца, как да подходим – има един универсален начин, ние просто трябва да ги обичаме! Обичаме ви, деца, честит празник!“, пожела зам.-кметът на Стара Загора и се смеси с празнуващите малчугани.

„Честит празник на всички ни, защото във всеки от нас цял живот живее детството“, призна от името на възрастните общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова. „Децата с различни възможности не бива да бъдат изолирани по никакъв начин - напротив, ние, възрастните, трябва да се научим да ги приобщаваме и да им вдъхнем кураж, че са като всички останали!“, категорично определи г-жа Сотирова.

Всяко едно дете е уникално със своите интереси, способности и образователни потребности; децата със специални нужди имат право да се забавляват и да бъдат част от света, а родителите им също имат нужда от подкрепа в трудното си всекидневие, съгласиха се всички присъстващи.

„Моята 7-годишна внучка ми каза днес: „Бабо, всеки е дете на някого!“, така че всички хора имат празник на този ден“, определи Живка Стоянова от Инър Уийл клуб. Тя си пожела фестивалът да стане очакван, ежегоден празник на радостта и на усмивките.

През целия ден в парк „Артилерийски“ децата ще се радват на часове, изпълнени с емоция, внасящи радост, надежда и забавление в живота им. По време на фестивала те ще участват в творчески и спортни ателиета, ще се занимават с аниматори, ще се насладят на изпълненията на свои връстници и на прекрасна музика, ще общуват с доброволците от Младежкия общински съвет, ще получат подаръци и създадат връзки с околния свят.

Инър Уийл е една от най-големите доброволни организации на жени в света, със статут на неправителствена организация в ООН, в момента клубовете в света са близо 4 хил. с над 104 хил. членове. Инър Уийл клуб в Стара Загора е създаден през 2001 г. и развива благотворителна дейност, работи за социални каузи, свързани с децата и учениците. Другите съорганизатори на днешния Фестивал за децата със специални нужди са още: Община Стара Загора, Център за специална образователна подкрепа, Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания, Център за подкрепа на личностното развитие и Парти център „Усмивка“. Подкрепа в този специален ден оказаха още Ротари клуб, Зонта клуб, Граждански клуб „Липа“, Лайънс клуб – Стара Загора и др.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top