Зам.-кметът Надежда Чакърова на 24 май: Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество

"Уважаеми учители, просветни и културни дейци, старозагорци и гости на града, скъпи деца, ученици, студенти, приемете поздравленията от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тези, които образовате и разпалвате любовта към думите, словото и науката в децата, за да станат те достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество. Днес можем да кажем, че 24-и май е най-истинският, най-българският празник. Празник на празниците! На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, деятели в сферата на науката, образованието и културата. Всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива! Отново, Честит празник!“, каза в словото си зам.-кметът по „Образование и младежки дейности“ на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

С думи към старозагорци и гости се обърна и Негово високопреподобие архимандрит Богослов. „Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литературата и културата. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“.

Своя поздрав към великото дело на светите братя Кирил и Методий отправи и един бъдещ ученик – Иван Иванов от четвърта група от Детска градина „Славейче“ със стихотворението „Аз съм българче“.

Знамената на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загоря бяха издигнати в присъствието на наградените с награда „Млада Загора“ и Стара Загора“ - Стилян Стоянов – ученик от XII а клас в ТГ „Княз Симеон Търновски“, Кристиан Христакиев – ученик от XII а клас в ППМГ „Гео Милев“, Мария-Роза Мирчева – ученичка в VI клас от VI ОУ „Свети Никола“, Симона Динчева – ученичка в XII клас от СУ „Железник“, Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера - Стара Загора, Мима Петрова – главен учител по френски в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, проф. д-р Юлиан Ананиев, д-р по медицина, декан на Медицински факултет при Тракийски Университет – Стара Загора, Динко – директор на СУ „Иван Вазов“, Димитринка Петкова – педагогически съветник в ППМГ „Гео Милев“, Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев“, НУМСИ „Христина Морфова“,  Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra” и Държавен куклен театър –Стара Загора.

В края на церемонията, по традиция,  стотици балони се издигнаха в небето над Стара Загора, за да ознаменуват тържественото честване на празника. Така бе дадено и началото на празничното шествие на всички училища, детски градини, читалища, културни и образователни институции по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“.

Официални гости на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева, Милена Желева и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейните заместници Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Водещ на събитието бе Георги Георгиев от Драматичен театър „Гео Милев“.

В 12.00 часа, на площада пред Общината се даде началото на концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата.

Редица съпътстващи събития паралелно ще радват старозагорци и гости на града - изкуството на дърворезбата - уъркшоп за деца има в Художествена галерия - Стара Загора, а от 18.00 часа жителите и гостите ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

От 15.00 ч., Регионален исторически музей - Стара Загора организира детска работилничка по калиграфия, а от 17.00 часа в  изложбена зала „Лубор Байер“ показват „75 години Райчо Чакъров” - колекция от лични графики, дарение на Галерията под липите.

На 24 май празнуват и селата Хан Аспарухово (11.00 ч.), Борилово (16.00 ч.) и Кирилово (18.30 ч.).

С вход свободен по случай Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност са Художествената галерия, Регионалният музей и Музей „Неолитни жилища” в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top