Кукленият театър получи за осми път колективната награда “Стара Загора“

Кукленият театър получи колективната награда „Стара Загора“ за 2024 година в направление „Култура и изкуство“ за реализацията на спектакъла „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, реж. Елица Петкова.

През март театърът получи и награда ИКАР за най-добър куклен спектакъл за „Тайната на Ленхен“ и индивидуална номинация за режисура в категория „Постижение в кукленото изкуство“ за Елица Петкова за режисурата на
спектакъла.

„Наградата Стара Загора ни е особено скъпа сред всичките ни награди, защото това е оценката на общността, в която живеем, защото ние сме Кукленият театър на Стара Загора.“ Това каза при получаване на наградата директорът на театъра Дарин Петков.

Качеството на спектакъла „Тайната на Ленхен“ и значимостта на темите, които той предизвика го превърнаха в театрално събитие, за което вратите на театрите в България и чужбина са широко отворени. Театралната критика нарече спектакъла модерен, вълнуващ и съвършен във всичките му компоненти, а Старозагорският куклен театър представи като театър от бъдещето.

На церемонията в Народния театър през март театърът беше отличен и с грамота от Министерството на културата за постигнати високи резултати в областта на театралния мениджмънт и творческата дейност за 2023 г. В мотивите за номинацията за Наградата „Стара Загора“ се казва, че Старозагорският куклен театър би искал да подчини представянето си през годината на тези награди и да се представи чрез куклено- театралното изкуство, което прави като създател на национално богатство и самочувствие както и като фактор за по- високо качество на живот. Работещите в театъра се опитваме да запазим театъра като храм на духа.

Това е осмата награда „Стара Загора“ за Старозагорския куклен театър през настоящия век и признание за водещата роля, която има като културен институт в регионален, национален и международен мащаб.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top