Две нови специализирани превозни средства в помощ на хората с увреждания закупи община Стара Загора

„Нямам думи, с които да благодаря на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и на зам.-кмета Павлина Делчева за тази придобивка – тези два нови микробуса ще са краката ни“. С тези думи Георги Андонов, който живее от 28 години в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в Стара Загора, изрази своята и на другите настанени там благодарност.

„От 2 години хората настояваха за тези бусове, радвам се, че те пристигнаха и вече са в употреба“, отбеляза градоначалникът. Той припомни, че Стара Загора е общината с най-много социални услуги. „Ние се стараем да покриваме почти целия периметър, имали сме много запитвания и за допълнителни услуги, освен всичко това, което предлагаме. Ще се постараем да подобрим самото качество на услугите“, увери Живко Тодоров.

Повод за благодарността на хората с увреждания беше предоставянето днес на два нови специализирани буса на две услуги: Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, както и за „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“. Хората от Дома на инвалида, както той е популярен с предишното си име, вече могат да правят лични заявки и да бъдат много по-мобилни с този допълнителен бус. Наличните им досега превозни средства са били крайно недостатъчни. „Другият бус към „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“ е нова услуга изключително и само по заявка на хора с увреждания и двигателни затруднения, които не могат да се придвижат с обичайния транспорт“, обясни пред медиите зам.-кметът Павлина Делчева.

Услугата е безплатна, ще влезе официално в действие от 1 юли, защото дотогава трябва да бъдат изработени критериите за ползването й, както и да се уточни телефонът за контакт, на който хората да правят заявки. Услугата ще действа в работни, празнични и почивни дни.

„Липсата на такъв микробус беше голям проблем за нашите потребители. Домът се намира на голямо разстояние от центъра на Стара Загора, сега с тази нова придобивка тяхното придвижване ще се улесни“, коментира Веска Кънева, директор на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания. Тя изрази сърдечната си благодарност към Община Стара Загора, кмета Живко Тодоров и заместника му Павлина Делчева затова, че в рамките на 2 години това е вторият нов специализиран автобус, който получават. „Първият микробус го ползваме изцяло за медицински нужди, с него потребителите ходят на консултации, за хоспитализации и т.н., той е ангажиран през целия ден и няма как да задоволим другите потребности на хората. Сега те могат да отидат до центъра на Стара Загора, до някоя институция, магазин или просто на разходка като другите хора. Двата буса ще бъдат взаимозаменяеми и смятам, че при добра организация ще се справим с придвижването на хората“, разказа още Веска Кънева.

175 души са потребителите на Дома в момента, а иначе капацитетът му е предвиден за 211 души.

Д-р Надя Трендафилова, която представлява социалната услуга „Асистентска подкрепа“, също благодари на кмета Живко Тодоров за демонстрирането на добри практики. „Това е сравнително нова услуга за България, от 3 години я има, „Механизъм лична помощ“ е също услуга за домашни условия, хората с увреждания са си вкъщи“, даде подробности д-р Трендафилова. „Те могат да са деца, могат да бъдат и пълнолетни лица, няма значение, всички те се сблъскват знаете с какви ежедневни трудности! Едно безкрайно добро дело на Общината, доволна съм“, обобщи д-р Надя Трендафилова.

1400 души са ползващите двете услуги „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“.

Нека хората да се чувстват свободни да ни казват от какво имат нужда, за да можем ние да откликнем по начина, по който е възможно, призова зам.-кметът Павлина Делчева.

Двете специализирани превозни средства, предадени тази сутрин, са на обща стойност 211 088 лева, закупени са със средства от общинския бюджет.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top