За втори път една от двойките лешояди в Зоопарк Стара Загора станаха родители

По време на Великденските празници се излюпи и второто яйце на двойката белоглави лешояди Белчо и Сание, обитаващи зоологическата градина в Стара Загора. То, както и първото, се появи на бял свят в инкубаторите на Спасителния център за диви животни  „Зелени Балкани“, които от началото на живота му, до момента, полагаха грижи за него.

„В първите си дни малкото се чувстваше изключително добре и се хранеше завидно. Вече е на достатъчно дни, за да може да се върне при своите родители, които да се грижат за него. Първото, което вече е на почти 3 месеца, ще го вземем отново, като ще бъде около 20-30 дни под наблюдение при нас. След това ще отиде в Природен парк „Сините камъни“, където след около година адаптация, ще бъде пуснато на свобода, с предавател, който ще ни показва как е и къде се намира“, даде разяснения д-р Руско Петров, управител на Спасителния център.

Той акцентира, че когато има добра съвместна работа, резултатите не закъсняват и  припомни, че първото излюпено яйце на двойката белоглави лешояди беше и първото изобщо в историята на старозагорския Зоопарк.

По време на срещата на родителите с тяхното новоизлюпено, което вече е на 12 дни, стана ясно още, че видът птици в природата има най-често до едно поколение. „Второто новородено на Белчо и Сание е доказателство за добрата грижа от страна на зооградината и Спасителния център. Използвам момента да благодаря на бившия ръководител на Зоопарк Стара Загора д-р Ивелина Илиева за това, че заедно с нея започнахме добрата практика на съвместна работа“, допълни д-р Петров.

Д-р Найден Илинов, сегашен ръководител на зоологическата градина, благодари на служителите, които полагат ежедневни грижи за всички животни и уточни, че се предвижда подобряване и на условията в местообитанието на лешоядите. „Ще направим няколко промени, които ще бъдат максимално доближаващи се до природата и естествената среда на вида птици“. Той също изказа благодарности за доброто партньорство със „Зелени Балкани“.

Припомняме, че първото излюпено белоглаво лешоядче в Зоопарка се появи на бял свят в началото на март тази година, отново в инкубаторите на Спасителния център и след кратък престой там бе върнато на родителите.

Двете семейства белоглави лешояди, обитаващи Зоопарк Стара Загора, са предоставени от „Зелени Балкани“, като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на ЕС.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top