QR-код е новият начин за плащане на паркирането в центъра на Стара Загора

Община Стара Загора създава нова практична възможност за своите граждани, свързана с паркирането в „Зелена зона“ – дава им алтернативен начин за заплащане чрез QR-код. Този начин е един от най-бързите, не ангажира старозагорци да свалят извънредна мобилна апликация, а само да използват камерата на телефона си.

Системата бе описана днес на пресконференция на ръководството на Община Стара Загора, по нея се работи отдавна.

„На всички табели, които указват старт и край на „Зелената зона“, са поставени стикери с QR-кодове, а при сканирането им се дава възможност да се плати онлайн за съответното време на престой“, разясни зам.-кметът Радостин Танев. Към момента възможностите за паркиране са за един, два и три часа, а от 1 юли ще има възможност към тях да се добави и по-кратко пребиваване от 30 минути.

Способът за заплащане с QR-код е един от най-бързите и не важи единствено за хора, които използват телефона си за мобилно разплащане чрез Google wallet или Apple wallet. Този начин е напълно достъпен за ползване и с обикновени дебитни или кредитни карти на която и да е банка. С тях също се заплаща лесно и бързо с 1 клик. За чужденци е изключително удобно, има бутон за превод и на чужд език. Избира се часът за престой, въвежда се номер на автомобила и имейл за кореспонденция, където се получава електронният бон и с натискане на бутон „Плати“ клиентът се прехвърля към виртуален ПОС терминал. Накрая се появява надписът „Успешно плащане“ и времето за престой започва да тече. В този момент платецът е получил имейл с уведомление за избраното време и прикачен фискален бон. По-късно може да се удължи времето за паркиране или да се плати за друг автомобил на някой близък.

Кметът припомни, че „Зелената зона“ беше въведена като решение от един от неговите предшественици – д-р Евгений Желев, и го дефинира като едно от най-хубавите и полезни решения. „Спомняме си градът ни какъв беше преди въвеждането на тази зона - претъпкан с автомобили център, няма място за паркиране, а в центъра са ситуирани администрацията, банките, институциите и хората трябва да си свършат работата и да влязат в някой магазин набързо. И затова в центъра на града трябва да има такава „Зелена зона“, която да дава възможност за свободни места за паркиране за краткосрочен престой“, изтъкна градоначалникът пред медиите.

Той припомни, че цената не беше променяна от години и изрази адмирации към Общинския съвет на Стара Загора затова, че е гласувал увеличението й на 2 лева от 1 юли. „Благодаря на Общинския съвет, който се съгласи с нас, че центърът на Стара Загора трябва да бъде освободен от трайно паркирали автомобили. За живущите си има паркоместа около съответните блокове“, изтъкна кметът.

Той се съгласи, че е възможно хората да оценят тази мярка като непопулярна, но тя ще им даде възможност да се замислят, отивайки в центъра, колко време да останат и колко време да задържат колата си. Така могат да спестят пари, задържайки я колкото се може по-малко или да изберат различен метод на придвижване. „Това ще стане по-скъпо удоволствие, един вид, това са нормални мерки, които се предприемат в цяла Европа и смятаме, че това е правилно“, категоричен бе Живко Тодоров.

По съвсем идентичен начин чрез QR-код за сканиране ще се купува и билет за Зоопарка. „Целта ни е да се намалят опашките, които се образуват през уикенда и по време на официални празници, тъй като там работи само една каса и няма възможност за поставяне на втора. Така облекчаваме посетителите - да им е по-лесно, да не чакат на опашка, а още докато крачат по алеята могат да сканират QR-кода по пътя си, избирайки вида на билета си и въвеждайки своя имейл“, разясни зам.-кметът Милена Желева. Направени са закачливи стикери с QR-кода, сложени на подходящи места из града и в самия парк „Аязмото“.

Г-жа Желева информира още, че предстои да се въведе тази възможност за вход и за музеите в града ни през следващите няколко седмици. „А следващата крачка са така наречените комбинирани билети, които в момента съществуват физически - те могат да се купят от всички каси и са за по няколко обекта и съответно с намалена цена. Те също ще станат достъпни онлайн и това много ще облекчи посетителите“, добави зам.-кметът Милена Желева. Идеята й е също да могат да се купуват и от чужбина, за да се предоставят за подарък. Това ще повиши приходите на културните обекти в Стара Загора и ще спомогне за по-добрата им популяризация.

Кметът Живко Тодоров информира медиите още, че досегашните методи за разплащане чрез SMS и мобилни апликации остават валидни. Максималният престой в „Зелена зона“ също остава непроменен в ограничението си от 3 часа.

„Работим също по това да въведем и в автобусите разплащане с дебитна или кредитна карта, като изчакваме в момента да видим дали ще можем да получим финансиране за този проект по определени програми, или ще го обезпечим от бюджета на общината. До края на годината ще има яснота и ще пуснем това като обществена поръчка за изпълнение и предполагам, че от догодина ще го въведем в транспортните средства от градския транспорт“, обобщи градоначалникът.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top