Старозагорският художник Валентин Дончевски и неговите 81 графики

81 графики на Валентин Дончевски напълниха с хора зала “Лубор Байер” в петъчната вечер. Експозицията е по повод наградата на художника от Националната изложба „Графичен форум“ през 2022 г.

За да го поздрави, на събитието бе Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. “Благодаря за всичко, което правите, за красотата, емоцията. За мен е чест и удоволствие да бъда тук. Желая още дълги години творческо вдъхновение, за да ни радвате с подобни поводи”, каза зам.-кметът с ресор “Култура и туризъм”.

Председателят на Съюза на българските художници в Стара Загора, организатор на събитието, д-р Милен Алагенски откри изложбата. “Винаги съм свързвал Валентин Дончевски с експериментирането и отличаването му. Той е изключително разпознаваем и из цялата страна и често съм твърдял, че е един от художниците, чието име ще бъде запомнено завинаги”, обяви Алагенски. “Кой е успелият художник? Това сме се питали често в университета, а отговорът, който аз си давам е, че това е най-активният художник. Именно такъв е Валентин - неговата постоянност, жаждата му за експериментиране и творчески поприща са вдъхновяващи”, каза председателят на СБХ под липите.  Алагенски подчерта с радост, че денят е и празник, защото точно преди 10 години, на 10 май, е открит Домът на художника.

За Валентин Дончевски с възхищение говори и старозагорският художник Михаил Косев. “Художникът става творец, когато престане да мисли за изразните средства - след тези думи  в образа ми веднага изниква Валентин”.

Гостите на изложбата се насладиха на музикално изпълнение на Валентин Дончевски, подарък за всички тях. “Благодаря, че сте тук и че по някакъв начин успях да оправдая доверието на близките си хора. Ако някой ме пита дали бих променил нещо, то отговорът е не. Пожелавам си да се виждаме отново само по такива хубави поводи, в тези времена се нуждаем от това”, сподели Дончевски.

Желаещите да разгледат експозицията могат да го направят до 28 май.

Валентин Дончевски е художник с множество самостоятелни, общи и международни изложби и пленери, десетки награди, издател на книги със своя поезия, сентенции и есета. Издава два албума с авторски песни по свои стихове и на български поети. Записал е химн на комплекс Мини Марица Изток и химн на с. Змейово. Сътрудничи на различни медии по въпроси на изкуството. Издава два луксозни автобиографични албума с репродукции и статии, проследяващи пътя му на художник. Прави множество проекти за плакати, запазен знак, емблеми, дизайн на календари, постери и др. Занимава се с художествена актова фотография. Прави архитектурно пространствено проектиране на интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив био енергийно изкуство. Основната му дейност е създаване на живописни творби. Стиловете, в които има пластични търсения, са от магически реализъм през наивизъм, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция, а така също фолклор, маниеризъм, еклектизъм и енергийно изкуство. Допълнителни дейности са графика, приложни изкуства и медийни изкуства. Хобитата му са музика и фотография. Живее и работи в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top