Месец май ще бъде месец на екологията в Община Стара Загора

Няколко значими екоинициативи са планирани за последния пролетен месец май в Община Стара Загора. Това оповестиха от екипа на Радостин Танев, зам.-кмет на Стара Загора с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

И през 2024 г. ще се организира междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци от пластмаса. Кампанията за разделно събиране на отпадъците „Пластмасова надпревара“ е организирана съвместно с Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „БУЛЕКОПАК“ АД.

Съревнованието е ориентирано към учениците от всички училища. Целта е за фиксиран период от време всяко старозагорско училище да събере възможно най-голямо количество пластмасов боклук от опаковки. Децата имат време да трупат ненужните отпадъци от 13 май до 23 май 2024 г. За да получи възможност да се изяви в тази кампания, всяко училище трябва да попълни заявление за участие и до 9 май 2024 г. да го изпрати на имейл g.dimova@starazagora.bg.

Пластмасовите отпадъци могат да са бутилки от минерална вода, безалкохолни или алкохолни напитки. За да са годни за рециклиране, те не трябва да бъдат замърсени! Изисква се още да бъдат компактно събрани и смачкани в плик или чувал, за да могат да се претеглят без да се разпръснат.

Училищата сами трябва да измерят събраното количество, да предоставят сведенията за него и да излъчат отговорник, който да помогне за товаренето му. След 23 май ще бъдат обявени трите училища, справили се най-добре със задачата и те ще бъдат отличени с награди, които насърчават спортната активност на техните възпитаници.

Първото място носи подарък тенис маса, второто – мрежа за бадминтон, а третото – топки и въжета за скачане.

И през миналата година Община Стара Загора и фирмата, ангажирана с разделното събиране на отпадъци на територията й „БУЛЕКОПАК“ АД, проведоха „Пластмасова надпревара“. Тя включи и конкурс за най-интересно видео, свързано с темата за разделно събиране на отпадъци, чийто победител предложи мотото: „Не цикли, а рециклирай“. Оригиналният слоган се възприе за мото и на следващите кампании.

За втората половина на месец май е предвидена и акция за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в Стара Загора. За тази цел ще се предостави мобилен пункт, който ще бъде позициониран на два адреса: на 20 май ще бъде на паркинга на парк „Артилерийски“ до ул. „Одринска епопея“, а на 21 май ще бъде на паркинга до парк „Зелен клин“.

С цел максимална разгласа и реклама на събитието на сайта на Община Стара Загора се публикува съобщение за дата и място на кампанията.

През месец май се предвижда и още по-голямо популяризиране на разделното събиране на отпадъци от облекла и текстилни материали. То е предмет на договореност от страна на фирма „ЕВРОТЕКСТ“ ЕООД  и Общината. През миналата година се състоя събитието „Арт работилница“, което направи по-широко достояние организацията на системата за разделно събиране на битовите отпадъци от дрехи и текстил.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top