Празнично хоро по случай Трифон Зарезан в Стара Загора

Празнично хоро по случай Трифон Зарезан, организирано от Танцов клуб "Веселие", Фолклорна танцова школа “Орисѝя”, Школа за народни танци “Фолклорна магия” и с подкрепата на Община Стара Загора, ще се проведе на 14.02.2024г. от 17:30, в сърцето на Стара Загора, на площада пред сградата на Общината!

Инициативата за събитието възниква още миналата година, по идея на Танцов клуб "Веселие" - Стара Загора, които смятат, че в съвременния свят, който постоянно се променя и се развива, опазването на традициите се явява като отличителен знак за запазване на идентичността и културното богатство на една нация. Българските традиции са свързани с многобройни обичаи, обреди, празници, танци и песни, които са пренасяни през вековете от поколение на поколение и представляват основата на българската култура. Опазването им е от жизненоважно значение, тъй като те ни свързват с нашето минало, утвърждават нашите ценности, насърчават уважението към нашите предци и корена и се предават на бъдещите поколения, помагайки им да се запознаят и да се гордеят с богатата ни култура. Запазването на българските традиции не е само задължение към нашето минало, но и инвестиция в бъдещето на нашата нация. Вече навлизат и се празнуват много традиции и празници, идващи от други култури. В това няма нищо лошо, но първо трябва да сме сигурни, че сме опознали и запазили нашите си такива и не ги пренебрегваме заради чуждите.

Нещо много важно за нашите български традиции е, че имат и социално значим аспект. Те събират хората заедно, създавайки общност и укрепвайки връзките между тях. Празнуванията на националните ни празници и традиционните обичаи, като например Трифон Зарезан, са повод за радост и събор на българската култура.

Именно това се стремим да направим и ние, от Танцов клуб "Веселие", да обединим по някакъв начин танцовото общество в Стара Загора... И донякъде успяваме! Ето, тази година вече имаме съмишленици в лицето на Фолклорна танцова школа “Орисѝя” и Школа за народни танци “Фолклорна магия”, на чиито ръководители и танцуващи искрено благодарим за подкрепата! Прекрасно е да работиш с хора, които споделят вижданията и разбиранията ти! Надяваме се с всяка година организатори и участници да ставаме все повече и повече, а вече дори имаме запитвания за догодина.

Събитието е за всички граждани и хора, обичащи народната музика и танци, всеки може да се включи! Индивидуални покани от трите клуба-организатори, са изпратени до всеки един танцов клуб, ансамбъл, вокална група, хор и читалище, което има някакъв вид дейност, свързана с фолклор и традиции, на които открихме контакти. За Стара Загора и региона те наброяват над 40!

Важно е да работим заедно, като цяло, не само по празници, за да се запази доколкото е възможно първообраза и автентичния вид на народните ни танци. В момента има наплив на самодейност и основаване на нови школи и клубове, което само по себе си е хубаво, но стана модерно да се "осъвременява" фолклора, наблюдава се една поява на гимнастически упражнения, вместо хора́, което не е добре. Както казват и сме чували от наши преподаватели и хореографи "важно е, когато преподаваме нещо или създаваме такова, като отидем в селището от което възниква, дядото на мегдана да си познае хорото!"

На 14-ти февруари, всички танцуващи и обичащи българската традиция ще имаме възможността да се съберем заедно и да отпразнуваме този ден с традиционни ритми и неизмеримо веселие. Ако сте притежател на българска народна носия, не се свенете, а се пременете! Очакваме ви на мегдана, с най-гиздава премяна!
Събитието е абсолютно безплатно и отворено за всеки желаещ да се хване на хорото!

Не пропускайте този шанс да се потопите в магията на българския фолклор и да се насладите на Празнично хоро по случай Трифон Зарезан 2024.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top