Зърнопроизводители се включиха в протеста на земеделския бранш в Стара Загора

Зърнопроизводители се включиха в протеста на земеделския бранш в Стара Загора

Около 200 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха на протест на южния изход на града в посока автомагистрала "Тракия".

"Основните ни искания са да спрат да ни лъжат. За пореден път като магьосници управляващите вадят от ръкавите си всякакви зайци. Ние не излизаме да протестираме за пари, а протестираме, за да бъдем уважавани. Ние не виждаме уважение от управляващата класа и затова сме навън", каза пред БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Той подчерта, че в момента зърнопроизводителите "са на ръба на оцеляването". Заложили сме си всичко. Министерство на земеделието направи анализ, че секторът е губещ и имаме нужда от помощ и това нещо е видяно и от цяла Европа и те поддържат своите производители, каза още зърнопроизводителят.

Според него, ако управляващите "не желаят родно производство, ще се наложи да внасяме всичко отвън". Това означава, че селските райони ще се обезлюдят. Ние не искаме да се обезлюдява българското село. Ние сме вложили много пари и душите си в селата и искаме да останем тук, коментира Берберов. Той определи думите на министър-председателя Денков като "обида".

Берберов заяви, че секторът е бил излъган преди две години. Още през 2022 година трябваше да има държавно предприятие, което да изкупи продукция на стойност 1 млрд. лева. Това повлия ние да изгубим своите пазари. След това миналата година беше обявено, че 700 000 дка държавна земя ще бъде продадена, но това не се случи", коментира още зърнопроизводителят.

Очаква се тежката техника да тръгне по главния път, който е един от най-натоварените пътни участници в областта, към автомагистралата, където за два часа да блокират движението./БТА

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top