Девет са номинациите за “Добрият самарянин“ 2023г.

На 10. ноември, точно в 17:00 часа, пощата на ДОБРОТО - dobro@samaritans.bg приключи приемането на номинации за Годишните награди “Добрият Самарянин” 2023!

През последния ден, в пощата пристигнаха 4 нови номинации, които разказват за ДОБРОТО и отличават добротворците:


ШЕСТА НОМИНАЦИЯ

Персоналът на LaCasa, който безкористно помага на жена да се съвземе,

докато дойде медицински екип за оказване на спешна помощ

Ивелина Костадинова изпрати своята история с убеждението, че добрият пример трябва да се споделя: “Искам да разкажа и от цялото си сърце да благодаря на хората, които проявиха към мен доброта, без дори да ме познават...”

Добротворците: Персоналът на пицария LaCasa Стара Загора

Добротворството:  “На 29 юни 2023 г., в обедните часове ми стана много лошо. Опитах се да контролирам това с вода, храна и т.н., но нещата се влошаваха все повече. Докато чаках моите близки да дойдат, реших че ще вляза да си купя вода от първото място, което видя и това беше пицария LaCasa, намираща се на бул “Цар Симеон Велики”. Когато влязох в пицарията  и помолих за вода, ме попитаха каква вода желая - топла или студена. Аз веднага отговорих, че наистина ми е все едно, защото ми е много зле. В този момент целият персонал спира да работи и се спуснаха с вода, веднага ми позволиха да вляза да се измия, започнаха да вадят банани, коли…, направиха ми и цяла пица, под претекст, че е объркана, за да не се чувствам неудобно. Накрая не пожелаха каквото и да става да вземат нито стотинка, нито от мен, нито от близките ми. Искам да кажа, че ако не бях в пицарията, минутите преди да дойде линейката, щях да съм паднала 2 пъти. Толкова сърцати хора! Жалко, че доброто ни учудва… Но имам вече вяра в него. Благодаря ви от цялото си сърце! Благодарна съм и на докторите от ЦСМП, които бяха изключително бързи, мили и обстойни във всичко, което ми беше нужно. Жалко, че наистина бях зле и не попитах за имената им. Благодаря им от цялото си сърце!

Пиша всичко това, за да благодаря и да покажа колко добри са тези хора и колко добри трябва да бъдем всички, защото не знаем утре от какво ще имаме нужда. Бъдете сигурни доброто е като бумеранг!”

СЕДМА НОМИНАЦИЯ

Децата и колектива на ДГ № 68 “Патиланско царство”, които усещат силата на добротворството и участват в каузи, като помагат да има усмивки по детските лица и радост в сърцата на възрастните


Диляна Пенева, Деяна Георгиева, Мария Харманджиева и Мария Йочева са част от  Обществения съвет към ДГ № 68 ,,Патиланско царство”.

Те изпратиха своята номинация с думите: “В царството на патиланците, освен весели игри, забавни моменти и много, ама много любов, всеки ден, във всяко време целият екип се стреми да посява по зрънце от добротата, съпричастността и толерантността в сърцата на малките граждани. Те непрестанно демонстрират алтруизъм и емпатия помежду си, в общуването си с нас и с всички, които са били свързани, свързани са и ще бъдат свързани занапред с ДГ № 68 “Патиланско царство”. Ние сме свидетели на всички усилия, на огромния труд и усмивката, които всеки път педагозите влагат във взаимодействието си с децата. Те са силни, защото мечтаят един ден, когато децата поемат по своя път, да знаят, да вярват и да усещат, че доброто е в тях, че те могат във всеки момент, помагайки на някого да променят света.

Вярваме, че когато децата ни растат в атмосфера на любов, те се учат на любов и ще станат истински добри хора, които вървейки по своя житейски път ще оставят след себе си следи, добър отпечатък в сърцето на друг, надежда в душата.

Целият екип работи с убеждението, че деца, в които е посята вяра и доброта стават възрастни, които сеят в пъти повече от същото, защото ключът за щастие е в детството. Желанието да посеят добро в сърчицата на малките патиланчета, това ги прави специални като екип. Водени от желанието да избират добротворството всеки път децата усещат как, проявявайки алтруистичност, емпатийност и загриженост светът става по-шарен, по-хубав, по-красив.

Екипът на ДГ №68 “Патиланско царство” знаят, че децата усещат по-различен начин, доверяват се на емоциите си, изразяват ги и това ги прави свободни да попият всичко, на което стават свидетели. Усещайки безспорно позитивната енергия на учителите, те наистина отварят детските си сърца и даряват още повече любов... А има ли по-силно нещо от детската любов?

През изминалите учебни години, благодарение на желанието на всички от ДГ №68 “Патиланско царство”, заедно с децата да усещат силата на добротворството, вземат участие в благотворителни каузи и инициативи. Трудно е да се опише вибрацията, която имат, вибрацията, която носят... Усеща се, има я, предават я."

Добротворците: Децата и колектива на ДГ № 68 “Патиланско царство”

Добротворството: Непосредствено преди Великденските празници децата и екипът на детската градина създават истинска великденска магия, изпълнена с доброта. 

Г-жа Росица Димитрова, Директор на детското заведение, с радост, представя идеята, която за за пореден път да обединява децата в името на нещо добро. Г-жа Димитрова е истински вдъхновител и запалва  с лекота малки и големи - всички. Идеята става реалност за изключително кратко време. Каузата, зад която застават единодушно децата и екипът на детската градина, е кампанията на Фондация “Капачки за бъдеще” - за закупуване на първата детска линейка за гр. Стара Загора. Отправен е призив и е организиран великденски базар под мотото “Заедно можем повече – сплотени успяваме във всичко“.

Всички се включват и творят прекрасни великденски украси, подаръци и опаковани лакомства, изработени от големите и малките ръчички. Събраната сума е в размер на 1000,00 лева. Така проявените усилия, любов, ентусиазъм и съпричастност, стават пример за околните.  А изборът на деца и родители, това да се случи точно в Страстната седмица, увеличава магията и вълшебните последици от нея.

Паралелно с тази инициатива, в “ДГ №68 “ Патиланско царство” са провеждани и много други дарителски инициативи:

Великденски благотворителен базар с Ротари клуб;

съвместно със старозагорска община - благотворителен базар „Заедно за Коледа“;

изработени и дарени са картички за Коледа и за Баба Марта в дом за възрастни хора „Богоявление".

У патиланците прекрасни се усеща готовност, мотивация и все по-голямо желание за всяка следваща инициатива. Знаят, че след приключването й, те ще се чувстват още по-значими и удовлетворени, ще се чувстват герои - такива, каквито са всъщност. Екипът непрестанно им показва как заедно да надграждат усета си за добротворство и съпричастност. И децата се учат, че всеки ден можем да правим дребни неща от обич един към друг – като да отстъпиш мястото си или просто да кажеш добра дума…

“Не се сещам за друг признак на превъзходство, освен за добротата.” - е казал Лудвиг ван Бетховен - немски класически композитор, и с тези негови думи родителите завършват своята номинация, като добавят: “За нас, екипът и децата от тази ДГ са най-красиви, защото те ни прегръщат отвътре, те ни мотивират да сме с тях, те ни дават от своята доброта, те ни напомнят за истината на живота, а именно, че доброто е заразно и никога не е напразно.”


ОСМА НОМИНАЦИЯ

Боен клуб “Атила” - хора, които не спират да подкрепят, помагат, кръводаряват и никога не подминават кауза - дори увличат и други, като изграждат общност, пазеща ценностите

Димитър Христов - собственик и създател на “Тенис Нинджа” - Тенис Бранд с Кауза, ни изпрати номинацията си със следното послание: “Номинирам Боен клуб “Атила” за Годишните награди “Добрият Самарянин” 2023, защото следя как тези професионални състезатели и непрофесионалисти са преди всичко хора с огромни сърца и застават редовно зад каузи, като помагат на хора, изпаднали в трудни моменти и изграждат пример на дарителска общност!”

Добротворците: Боен клуб “Атила”

Добротворството:  В Боен клуб “Атила”  тренират, както състезатели, така и много любители на спорта - от 4 до 65-годишна възраст. Треньорът на клуба - Ивайло Георгиев, мотивира и доказва на малки и големи, че спортът е здраве, че тренировките създават борбен дух и силно тяло, че за да спортуваш, не е необходимо да си на определена възраст, а е важно да имаш желание. Вратата на спортния клуб винаги е отворена за всеки, който иска да спортува. И всеки, трениращ в клуба, може да предложи кауза, която да бъде подкрепена. В годините на съществуването на Боен клуб “Атила”, старозагорци са били свидетели колко често името на клуба стои зад каузи за спешно набиране на средства - за лечение на дете, за нуждаещ се човек или за общност от хора… Това се е превърнало в неделима част от дейността на клуба, която придава на “Атила” много духовна сила и изгражда ценности сред младите хора.

Разбира се, както във всеки екип, отбор и група, и в Боен клуб “Атила” има някои хора, които влагат цялото си сърце и душа във всяко начинание, започнато в залата. Те са така пълни с ентусиазъм и оптимизъм, че втурвайки се в поредното доброволчество и добротворство, увличат с нестихващата си енергия всички. Те са Кристина, Даниел, Пламен, Кристиян и Георги.

Само за последната една година, Боен клуб „Атила“ реализира редица благотворителни инициативи в подкрепа на различни каузи, като:

Благотворителна кауза „Да помогнем на Мариелка“, която завършва със събрана сума от 3490 лв.;

Благотворителна кауза, част от кампанията „В помощ след земетресенията в Турция“, със събрана сумата от 450 лв.;

Благотворителна кампания за събиране на дрехи на деца в нужда от „Дом за деца, лишени от родителска грижа” в с. Долни Дъбник;

Благотворителна тренировка с кауза „Спорт, а не агресия“, в подкрепа на Кризисен център „Самарянска къща“;

Благотворителна тренировка с кауза „Да помогнем на Дени“, със събрана сума от 1435 лв.;

Благотворителна тренировка  „Не на насилието и агресията“, в подкрепа на Кризисен център „Самарянска къща“;

Благотворителна тренировка с кауза „За клиниката по педиатрия“, със събрана сума от 1155 лв.;

Благотворителни тренировки с кауза „Да помогнем на Васи“, със събрана сума от 1700лв.;

както и три акции за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, в които се включват много млади хора и даряват кръв за първи път.

Неведнъж спортистите от клуба откликват при необходимост от физическа помощ, като помагат в пренасянето на дарени мебели до общински жилища на майка с деца или на млад човек, за да помогнат да започне техният самостоятелен живот успешно.

Номинацията си Димитър Христов завършва с думите: “Свидетел съм как спортисти, треньори и любители на спорта от Боен клуб “Атила” раздават своите усилия, както в спорта, така и при всеки случай, в който могат да помогнат. Те не се афишират, не търсят показност и признание, когато помагат, но добрите дела говорят за тях и имат променяща сила и стойност в човешкия живот. Те са истински добри самаряни, с неподправени и големи сърца.”

ДЕВЕТА НОМИНАЦИЯ

Ирена Златева и членовете на "Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора", които помагат на катастрофирал моторист и овладяват създала се пътно-транспортна обстановка, без други инциденти


Милка Колдамова предложи номинацията с думите: “Да избереш да подминеш или да помогнеш, ако знаеш как, е избор който правиш за секунди. И понякога тези секунди са от решаващо значение за нечий живот.
Добротворството, което номинирам за Годишните награди ”Добрият Самарянин” 2023, е извършено от хора, които познавам, но за което научих не от самите тях, а през публикация на Здравко Велинов от “Спасителен клуб за бъдеще – Кюстендил”.

Добротворците: Ирена Златева и членовете на “Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора”

Добротворството:  На 15. октомври, 2023 г., Ирена Златева и доброволци от "Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора”, се връщат от Казанлък, където са помагали за есенната кампания на "Капачки за бъдеще" в града на розите. Докато пътуват обратно - от Казанлък към Стара Загора, те виждат, че на платното има необичайно струпване на хора. Спират колите, прескачат мантинелата и виждат, че има пострадал моторист. Веднага започват да оказват първа помощ на пострадалия, който е в съзнание и отговаря адекватно на въпросите им. Преглеждат го за видими физически наранявания и установяват, че има сериозна рана на коляното. Заедно с останалите хора от колите, събират необходимите превързочни материали, промиват раната и поставят стерилна превръзка. Изчакват с пострадалия, докато пристигне екипът на ЦСМП - Казанлък. Междувременно, двама от членовете на Клуба застават от двете страни на движението и дават знаци на шофьорите, за да намалят скоростта и по този начин осигуряват безопасността на всички присъстващи.

Въпреки, че "Спасителен клуб за бъдеще - Стара Загора" е доброволно формирование, създадено с цел да бъде от помощ при бедствия и аварии, това е първата ситуация в реални условия, в която попадат членовете на екипа и благодарение на обучението, през което са преминали, те успяват да реагират адекватно и да помогнат на изпадналия в беда мъж.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top