Кампания за безплатен скрининг на диабет в Стара Загора

Студенти на Медицински колеж при Тракийски университет се включиха в поредица от инициативи на СНЦ „Диабет“, организирани по случай 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. Кампанията е част от съвместните прояви на учебното заведение и сдружението, посветени на ранното откриване на коварното заболяване.

Първото от поредицата мероприятия тази година се проведе в пенсионерския клуб на кв. Кольо Ганчев, където студенти от специалност „Медицински лаборант“ участваха активно в замерването на кръвна захар и измерване на кръвно налягане на възрастните хора от квартала. Повече от 70 души успяха да се възползват от безплатния скрининг, чиято цел е превенция и диагностициране на диабета във възможно най-ранен етап.

Кулминацията на съвместната кампания на СНЦ „Диабет“ и Медицински колеж ще се състои на 14 ноември. В часовия диапазон от 9,30 до 14 часа пред Община Стара Загора ще бъде обособен специален кът за измерване на кръвна захар. От безплатния скрининг ще могат да се възползват всички желаещи жители и гости на града.

СНЦ „Диабет“- Стара Загора е основано преди повече от 30 години като обединение на медицински специалисти и болни от диабет. В него членуват над 350 души от цялата община на различна възраст. Според неговия
председател – г-жа Пенка Ялъмова, броят на недиагностицираните българи, които не знаят, че имат диабет, е огромен, те не се лекуват и в резултат на това достигат до диабетни усложнения. Голям е и броят на болните от диабет, които по различни причини не се контролират. Именно затова организацията работи активно за ранното откриване на болестта, привличайки за каузата съмишленици като Тракийски университет.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top