Филм от Латвия грабна три награди от „Златната липа“ 2023 в Стара Загора

Латвийската драма „Сестри“ (2022), режисирана от Линда Олте, спечели цели три статуетки „Златна липа“ от кинофестивала в Стара Загора, който приключва днес. „Сестри“ печели наградата за най-добра режисура на Линда Олте, за най-добра женска роля на Ема Скриманте, която се превъплъщава в ролята на една от двете сестри, израснали в сиропиталище. Историята във филма започва с надеждата двете деца да бъдат осиновени от американско семейство и да започнат нов, хубав живот, когато неочаквано се появява тяхната биологична майка.

„Сестри“ печели и една от най-важните награди на „Златната липа“ – за най-добър филм в конкурсната програма и затова след церемонията по награждаване и закриване на фестивала тази вечер около 19 часа, той ще бъде прожектиран още веднъж.

Председателят на международното жури, кинорежисьорът Адела Пеева, обяви и останалите награди. Наградата за най-добра мъжка роля отива при актьора Иван Бърнев за изпълнението му в копродукцията на Испания и България „Васил“ (2022) под режисурата на Авелина Прат, която е и сценарист на филма.

Журито обяви и наградата на Съюза на българските филмови дейци. Отличието тази година е за филма на Иван Павлов „Пролетно равноденствие“, който също беше част от конкурсната програма на фестивала.

„Филмите, които гледахме по време на „Златната липа“, отразяват тревожния пулс на нашето време. В тях имат отзвук проблемите на миграцията, нетърпимостта към различните, темата за семейните ценности, за екзистенциалните проблеми на младите хора“, каза Адела Пеева.

„В конкурсната програма имаше и други много хубави филми, не трябва да оставате с погрешно впечатление, че след като „Сестри“ печели три от наградите, останалите не блестят с качества“, посочи членът на журито, кинорежисьорът Станислав Дончев. Той призна, че е бил силно впечатлен от румънския филм „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022) на режисьора Кристиан Мунджиу. Адела Пеева се опита да акцентира върху още някои от най-добрите филми в конкурсната програма, но неусетно изброи почти всички 9 участващи в селекцията ленти.

„Имахме възможност да гледаме изключително добре направени ленти от цяла Европа, щастлива съм че бях част от журито на „Златната липа“, каза режисьорът от Гърция Мария Дуза. За възможността да бъдат част от фестивала и журито благодариха и белгийският актьор Винсент Грас и режисьорът от Испания Алберто Лопез.
„Показателно е, че залите бяха пълни през петте фестивални дни и че след всяка прожекция имаше аплодисменти, което ми напомня на успешно приземяване на самолет“, пошегува се директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева. Тя благодари на публиката, както и на всички спонсори, помогнали за осъществяването на форума, след като неочаквано тази година Министерство на културата е отказало да застане зад него.

За Община Стара Загора дните на „Златната липа“ са истински празник и аз благодаря от името на кмета Живко Тодоров за прекрасното събитие, което подкрепихме като генерален спонсор, каза началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова.

Тази вечер от 18 часа започва церемонията по награждаване на отличените филми. Очаква се в нея да се включи лично носителят на наградата за най-добра мъжка роля Иван Бърнев, който да я получи лично. Със свои видеопослания, заснети днес специално за награждаването, ще се включат и авторите и актьорите на отличената лента от Латвия. След това отново ще бъде прожектиран филмът-победител „Сестри“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top