Паметник на светите братя Кирил и Методий беше открит в училището в мъглижкото село Дъбово

В навечерието на 24 май в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в мъглижкото село Дъбово беше открит паметник на светите братя. Това съобщи за БТА директорът на учебното заведение Даниела Петрова-Динева.

Идеята за това е била нейна, но е гласувана на педагогически съвет през февруари т.г. Автор на скулптурата е Велин Дечков. Паметникът беше открит с тържествен водосвет за здраве. Проектът за изграждане на монумента е финансиран със средства от бюджета на училището.

Динева разказа, че в бившата столова на училището е открита и забравена камбана. „Не успяхме да открием кога е била оставена там, но решихме, че ще я реставрираме, тъй като и липсваше езикът. Свързахме се с фирма, която изработва такива и за 24 май ще прозвучи за първи път“, каза още директорката.

Динева допълни, че през следващата година училището ще отпразнува 175 години от своето създаване.

Школото е създадено през 1849 година, когато в северозападния край на църковния двор се построява светско първоначално училище. То се е състояло от стаи с мазе. Първият възрожденски учител е попският син - даскал Енчо поп Николов. Днес училището ни е с осем класни стаи, четири кабинета и физкултурен салон, а в него учат 105 ученици.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top