Паметна плоча ще бъде поставена на родната къща на българския актьор Петър Чернев в Мъглиж

Паметна плоча ще бъде поставена на родната къща на българския актьор Петър Чернев в Мъглиж. Това съобщи за БТА кметът на подбалканската община д-р Душо Гавазов. Той посочи, че инициативата за това е на известния като диджей Емо Емил Йорданов.

“Изключително се радвам, че има будни българи, за които нашата история не е просто някаква формалност. Диджей Емо  е пряко свързан с музиката и забавлението на младите хора, и е силно ангажиран към българската история. Благодарение на неговите познания аз също разбрах, че този велик български актьор е от Мъглиж“, разказа кметът. Д-р Гавазов допълни, че паметната плоча е изработена със средства на Йорданов и е дарена на местната администрация.

От думите на д-р Душо Гавазов стана ясно, че до дни предстои и поставянето на плочата на къщата на актьора.

„Това е единственият начин да учим нашите деца и идните поколения, че е имало велики българи, и че както е славна нашата история, така трябва да бъде нашето настояще и бъдеще. Ако забравим хората оставили ярка диря в изкуството, медицината, аграрните науки, нямаме шанс като народ и като нация“, смята още кметът.

Той допълни, че си е поставил задачата да издири още видни личности, родом от Мъглиж, и на домовете им да бъдат поставени такива паметни знаци.

Актьорът Петър Чернев е роден е на 3 февруари 1934 г. в Мъглиж. Завършва актьорско майсторство при професор Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 година. Работил е в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ Благоевград (1954 – 1956), театър „Трудов фронт“ (1957 – 1964), театър на армията „Народна сцена“ (1964 – 1966) и театър „Сълза и смях“ (1966 – 1984). Бил е главен художествен ръководител, директор и актьор в Народен театър за младежта (1984 – 1990), актьор в Народен театър за младежта (1990 – 1993). Играе и на сцената на Театър 199.

Бил е преподавател по актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Член на Съюза на артистите в България. От 1970 година е бил директор на творческия фонд. Умира на 14 март 1993 година в София.

Петър Чернев има редица отличия, сред които Заслужил артист (1974), Народен артист (1984), орден „Кирил и Методий“ – I степен (1984), „II награда“ „за мъжка роля“ за (Боян) от пиесата „Каин и магьосникът“ от Камен Зидаров на V национален преглед на българската драма и театър и други.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top