Музикалната драма „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“ с премиера на 29 май на сцената на Летния театър в Стара Загора

На 29 май от 20 ч. на сцената на Летен театър в Парк „Аязмото” Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла на най-новата музикална драма на композитора Любомир Денев „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев. В двата състава участват: солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова, Мериам Шамс /Лора/, Яница Нешева, Анастасия Алтухова /Мина/, Игнат Желев /Съдия/, камерен дамски хор, струнен камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Мирослав Георгиев - пиано. Спектакъла ще дирижира самият композитор Любомир Денев. Операта ще бъде изпълнена в Чирпан в къщата-музей „П.К. Яворов” на 31 май, а в столицата – на 2 юни в театър „Азарян” в НДК, в рамките на ММФ „Софийски музикални седмици“.

Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България – Пейо Яворов и сложните отношения в любовния триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край. Авторите (либретист Бойко Илиев, композитор Любомир Денев), намират високия емоционален градус и преживяванията на героите подходящи за претворяване на сцена именно в жанра на камерната опера, която със средствата на ярко вокално изпълнение в съчетание със затрогващата звучност на струнните инструменти дава големи възможности за разкриване на най-съкровените терзания на тези изстрадали души. В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела 2013-14 г. (поверени на говоряща роля - Съдията) с подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли. Интересен драматургически ход е вмъкването на дамски камерен хор, изпълняващ ролята на Ангелите – контрастиращ коментар в традицията на древногръцките трагедии. Композиторът поверява главната роля - Пейо на баритонов глас, Лора – мецосопран, Мина – сопран, инструменталният съпровод е оркестриран за пиано и струнен оркестър. Музиката съдържа разнообразие в съчетанието на типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20ти век танцови жанрове, както и подчертана съвременна театралност. 

„Държавна опера-Стара Загора е единствената у нас, която развива камерната опера” – припомни на пресконференция в Пресклуб на БТА днес Огнян Драганов, директор и режисьор на „Стон или трагедията на Яворов”. Той каза още, че творчеството на Яворов е огромна разтворена книга и че е предизвикат от душевния катарзис, което то предизвиква. „Основен акцент в тази камерна опера е именно творчеството на Яворов, което е на ръба на реалното и нереалното. В операта има вплетени и стихове от Мина и писма на Лора,  любимите жени на поета.Камерната опера е преживяване – тя е съчетание на театър и музика. Тук показваме различното отношение към любовта.”
Композиторът Любомир Денев е бил впечатлен от театралната пиеса „Часът на синята мъгла” и е поискал от режисьора Бойко Илиев да я трансформира в либрето за опера. „Аз смятам, че съвременната опера трябва да бъде силно театрална. Работих по либретото на Бойко Илиев, променях диалози в мерена реч…Наричам „Стон или трагедията на Яворов” музикална драма. В нея има много актьорско пеене, речитативи, съвременен начин на звукоизвличане. Артистите, с които работим, са изключително податливи и много талантливи. Произведението е 90 минути, в 6 картини и епилог, тече като едноактна опера. Изключително съм впечатлен, ча Старозагорска опера се интересува от съвременно творчество” – каза още на пресконференцията Любомир Денев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top