В книга събраха 70-годишната история на обществения транспорт в Стара Загора

Развитието на обществения транспорт в Стара Загора от 50-те години на миналия век до днес събраха в книга. Инициативата по повод годишнината на дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ е на неговия управител – инж. Георги Станчев.

„Добре дошли на нашия юбилеен празник, който бележи 70-тата годишнина на транспорта в града ни. Книгата, която ни събира тук, показва през какви перипетии е преминало дружеството, как се е развила транспортната услуга в годините, интересни моменти от историята. Материалите в изданието са събрани от Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, от Регионалния исторически музей, от Държавния архив, от разговори и личен фонд на хора, които са били част от транспорта в Стара Загора“, сподели с гостите на тържеството инж. Станчев. От думите му стана ясно, че на годишна база, през автобусите и тролейбусите на дружеството  преминават шест милиона пътници, а изминатите километри са над четири милиона. В края на своето слово, той благодари на всички, които са спомогнали за реализирането на книгата, както и пожела успешни хоризонти. 

„С особено вълнение ви поздравявам днес. Голямата цел, към която всички ние вървим, е Стара Загора да бъде европейски и модерен град по отношение на транспорта. От това, което виждам тук, съм убедена, че сме на правилния път. Пожелавам ви отдаденост към професията и нека старозагорците и гостите на нашия град са удовлетворени от градския транспорт“, поздрави присъстващите на празника зам.-кметът на общината Надежда Чакърова.

Яни Георгиев, създател  на тролейбусния транспорт в града също сподели интересни  моменти от дългогодишната история на превозните услуги.

От името на Драматичен театър „Гео Милев“, поздрав поднесе обичаният актьор Христофор Недков. Той връчи специален плакет на инж. Георги Станчев за успешното партньорство между театралите и дружеството при реализирането на инициативата „Театър в движение“. Тя поднесе на пътниците на 27 март – Международен ден на театъра, пътуване с поезия по две от градските линии. 

Книгата „Обществен пътнически транспорт в Стара Загора – Развитие от 50-те години на XX в. До 2023 г.“ е с редактор Илко Груев. Нейното представяне дава началото на редица инициативи, с които дружеството отбелязва юбилея си.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top