Прокуратурата повдигна обвинения срещу сириец, подпомагал съграждани да преминат незаконно през България

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем М.А., на 28 г., сирийски гражданин, за това, че на 18.10.2022 г. на км 166 на автомагистрала „Тракия“, общ.Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ситроен Джъмпер“, противозаконно е подпомогнал 16 мъже, от които две лица ненавършили 16-годишна възраст, всички граждани на Сирия, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 т.1, т.4 и т.5 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

М.А., на 28 г., е сирийски гражданин, с хуманитарен статут и живее в  София. Той се признава за виновен, но не дава обяснения по случая.

За времето от 13 до 14.10.2022 г. мигрантите, водени от водач, преминали „зелената“ границата между Турция и България. Уговорката била да платят по 2900 евро на човек. Парите били оставени на гарант в Турция и при пристигане в София те следвало да се обадят на техни роднини, които да заплатят половината от сумата. Водачът ги съпроводил до гориста местност и ги оставил там. Съобщил им да чакат микробус, който да ги превози през страната. По-късно те били качени в товарен автомобил, „Ситроен Джъмпер“ с водач М.А. На км 166 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян и задържан. На М.А. била връчена призовка за предявяване на обвинение, но той напуснал страната. Бил обявен за общодържавно издирване и на 15.03.2023 г. е задържан на аерогара София при влизане в България.  С постановление на наблюдаващ прокурор М.А. е задържан за срок до 72 часа.

По искане на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.А. Активната работа по събиране на доказателства продължава.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top