Старозагорският драматичен театър “Гео Милев“ представя премиера на спектакъла „Френският квартал“

Спектакълът „Френският квартал“ е втората премиера за тази година на Драматичния театър „Гео Милев“ в Стара Загора. Той ще се играе на сцената на Културен център „Стара Загора“ с премиерно представление на 13 март, понеделник, от 19:00 часа.

„В представлението ще бъде разгледана самотата на съвременния човек. Ще бъде направен един по-съвременен режисьорски прочит на „Френския квартал“, каза за БТА директорът на културната институция Светла Тодорова. „Самотата и пътят, който извървява един човек, и това, че в крайна сметка материалното не те прави доволен и щастлив, а точно обратното - прави те по-самотен. Колкото повече се стремим към материалните блага и това да бъдем по някакъв начин обезпечени, и това ни е водещото, толкова по-самотни ставаме в интимен план и в личния си живот. Това е смисълът, който се прокрадва през целия спектакъл“, разкри още тя.

От думите ѝ стана ясно, че спектакъл от световнопризнатия драматург Тенеси Уилямс не е поставян на старозагорска сцена повече от 10 години, дори 15 години. Режисьор на постановката е  Денислав Янея, сценографията и костюмите са дело на Илияна Кънчева, хореографията – на Неделя Ганчева, а музиката е на Николай Владимиров. В ролите са Галя Александрова, Мария Енева, Красимир Ненков, Тони Тончева, Цветомир Черкезов, Елена Азалова, Диана Найденова, Георги Ножделов, Сезер Сами, Георги Георгиев, Георги Райчев и Илчо Димитров,

Тодорова посочи, „Френският квартал“ е втората премиера на инициираната от културната институция програмата “Младите в театъра”, която е насочена изцяло към дебютиращи творчески екипи на професионална сцена.

„От тази година инициирахме тази програма, която цели всяка година млади творци, току-що завършили, да имат възможност на професионална сцена да реализират свой проект. Идеята е екипът да бъде от млади хора с целия риск на това дали ще стане сполучливо или не. Ние държим те да имат своята опитност във времето и развитие тук, на професионална сцена“, разказа пред още тя.

Светлана Тодорова допълни, че „трябва да изграждаме бъдещите си творци и това трябва да става по този начин. Да им се дава шанс и възможност да правят опити“. От думите ѝ стана ясно, че целта е това да стане ежегодна програма с поглед към младите. „Ще търсим и пространство, което да подхожда на младия дух, който е по-бунтарски и търси нови театрални форми. Ние трябва да даваме шанс на младите, за да има бъдеще театъра“.БТА

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top