Проектът на Държавна опера Стара Загора „Ние сме музиканти” отпразнува първи рожден ден

На 5 март, от 11.30 часа Старозагорската опера и децата и техните родители от „Ние сме музиканти” отпразнуваха първия си рожден ден заедно. Проектът стартира точно преди 1 година на тази дата. Още от 11.00 часа започнаха да пристигат с цветя малчуганите и техните родители и близки. Във фоайето ги очакваха директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов,  артистичният директор на балета Силвия Томова, както и председателят на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера” г-жа Татяна Станчева и малкият вдъхновен екип на Арт-терапевтичните работилници „Ние сме музиканти” Русалина Мочукова, Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Старозагорската опера бе подготвила за всеки един участник блузка в свеж пролетно зелен цвят с логото на „Ние сме музиканти”. Празненството се състоя на обичайното специално аранжирано пространство със сцена, където всяка неделя се провеждат  заниманията с децата. В продължение на месец малките специализанти заедно със своите родители подготвяха и своята първа самостоятелна изложба. Всеки от тях бе вложил нещичко от своя поглед и усещания – неповторими картини, колажи и оригинални детски хрумвания с трогателни послания. Изложбата остава като постоянна експозиция във фоайето на Старозагорската опера.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов поздрави всички присъстващи с емоционално обръщение:  „Поводът да сме тук е една година от проекта „Ние сме музиканти”. Стартирахме го преди повече от 4 години, когато станахме членове на организацията FEDORA, която подкрепя иновативни оперни и балетни проекти. Проектът претърпя различни метаморфози, ние самите израствахме и надграждахме своите идеи с всяка изминала година, за да достигнем до „Ние сме музиканти”, да успеем в надпреварата и да спечелим подкрепата на FEDORA. Всички ние се нуждаем от любов, а музиката е най-голямото и велико човешко творение и прави така, че да сме обградени с повече любов, да имаме повече възможност да се срещаме с приятели. Всеки един от нас е музикант, всички вие сте музиканти. От една година нашият оперен театър е повече от 320 души, защото има тази студия. Децата на „Ние сме музиканти” са в състава на театъра. Искам да благодаря безкрайно на екипа на Русалина Мочукова – Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Ние сме решени да продължим напред и да направим нещо повече, което никой не е правил – нито Берлинската държавна опера, нито Ковънт Гардън, където се работи с такива деца. Искаме първи да направим сензорен спектакъл и уверено вървим към това.”

Сред гостите на рождения ден на „Ние сме музиканти” бе и зам. кмета на Община Стара Загора с ресор „Образование, здравеопазване и социални дейности” Надежда Чакърова, която с нескривано вълнение заяви, че следи от една година с особено внимание и интерес проекта защото е уникален. И „Ние сме музиканти” винаги ще има  подкрепата на Община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top