Предстоящи събития в Стара Загора на 17 февруари, петък

„Иконите спят“
Автор и режисьор – Елица Йовчева
Сценография и костюми – Александра Йотовска
Музика - Светослав Димитров
„Иконите спят“ е театрален спектакъл за последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение – Мила Геомилева, Николай Хрелков, Христо Ясенов, Марко Марчевски, Георги Шейтанов. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки органиченията… И за безусловната вяра в Свободата.
14.30 ч. и 19.00 ., Културен център „Стара Загора“

Фестивал Master of art в Стара Загора – прожекции на документални филми за изкуство

„Да танцуваш Пина“ – Германия (2022), 111 мин., реж. Флориан Хайнцен-Циоб Десетилетие след смъртта ѝ, чувственото сияние на иконичната хореографка Пина
Бауш живее чрез ново поколение изпълнители, които приемат като свой нейния движенчески речник, под ръководството на възпитани от самата Бауш танцьори.
Този завладяващ документален филм ни отвежда на репетициите на балетната трупа на „Земперопер”, Дрезден за премиерата на танцовата опера на Пина „Ифигения в Таврида”.

По същото време танцьори от 14 африкански страни се събират в “Ecole des Sables” в Сенегал, за да съживят дръзката хореография на Пина по „Пролетно тайнство”. Чрез интервюта и кадри от репетициите танцьорите споделят какво значи за тях „да танцуваш Пина”: съчетаването на лични преживявания и хореография; научаването как напълно да обитаваш собственото си тяло; постигането на същинска среща със себе си чрез самото изпълнение.
Виртуозно заснетите моменти както на сцената, така и на сенегалския бряг, правят филма завладяващо с красотата си преживяване. Незабравимо пътуване из живота на вдъхновените танцьори и експресивната сила на движението.
18.00 ч., зала първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“

„Мадам Бътерфлай“
Опера в три действия от Джакомо Пучини
Либрето - Джузепе Джакоза и Луиджи Илика 
Диригенти от международния диригентски курс по оперно дирижиране
Водещ диригент  - Ивайло Кринчев
Режисьор - Нина Найденова
Сценография - Борис Стойнов
Художник на костюмите - Цветанка Стойнова
Хормайстор - Младен Станев
Концертмайстор - Емил Шейтанов
19.00 ч., Оперен театър

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top