С 1,42 промила алкохол в кръвта е бил шофьорът, причинил тежката катастрофа край Хрищени

В зависимост от обвинението, предвиденото от закона наказание за 42-годишния мъж, причинил катастрофата край старозагорското село Хрищени, при която загина 7-годишно момиче, е от 3 до 15 или от 5 до 20 години „лишаване от свобода“. Това каза на брифинг пред Съдебната палата в Стара Загора окръжният прокурор Дичо Атанасов. Водачът е управлявал моторното превозно средство с концентрация на алкохол от 1,42 промила, установена с техническо средство.

Инцидентът е възникнал на 28 януари около 23:30 часа. Шофьорът на автомобила е превозвал двете си деца – момиче на седем и момче на девет години. В момента момчето е настанено в болнично заведение с множество фрактури и политравми, травма на гърдите и на главата, посочи Атанасов.

Водачът също е със счупен шиен прешлен и с травма на главата и към момента не е в състояние да се провеждат каквито и да било действия по разследване. Състоянието му не е позволило да бъде тестван за употреба на наркотични вещества, коментира още окръжният прокурор.

Към момента скоростта, с която шофьорът е управлявал автомобила, не е установена. „Може да се предполага, че е била висока, тъй като в предната част автомобилът е доста увреден, но скоростта ще бъде установена с точност при заключението на автотехническата експертиза“, каза Дичо Атанасов. От думите му стана ясно, че ще се установява дали децата са превозвани според законовите разпоредби да бъдат в обезопасителни столчета или седалки. Но данните сочат, че вероятно това не е било спазено, тъй като момиченцето е загинало след като е „изпаднало при удара на автомобила в циментова ограда извън колата“, обясни още той.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top