Областно учение за реакция при тежко ПТП се проведе край Стара Загора

Съвместно областно учение за реакция при тежко ПТП се състоя днес на територията на летището край Стара Загора. В него участваха представители на Областна администрация Стара Загора, ОД МВР, РД ПБЗН, ЦСМП, ОПУ, РЗИ, БЧК, доброволци от формированието към Община Стара Загора. Близо 60 души се включиха в занятието, при което беше инсценирана тежка верижна катастрофа при гъста мъгла и ръмеж на 195-ия километър на магистрала „Тракия“ между 4 леки коли, пътнически микробус и цистерна, превозваща дизелово гориво.

Учението стартира след получен сигнал на спешния телефон 112, който е бил препратен веднага до ОД МВР, РД ПБЗН и ЦСМП. При сблъсъка между превозните средства микробусът се запали, а от цистерната започна да изтича гориво. Конструкцията на единия от леките автомобили бе сериозно огъната и се наложи разрязването му, за да бъдат извадени пострадалите пътници. Бе установено, че има и двама загинали на място.

Учението беше разделено на четири оперативни участъка. В първия пожарникари от РД ПБЗН демонстрираха тампониране на цистерната с гориво и ограничаване на разлива. В обособен встрани от мястото на катастрофата триаж медици от ЦСМП оказваха помощ на пострадалите пътници от микробуса и от тежко ударената лека
кола. В триажа работеха и специалисти-психолози, които се погрижиха за изпадналите в шок участници в катастрофата.

В същото време пътни полицаи поставиха на магистралата съответните предупредителни знаци и отклоняваха движението по обходни маршрути. След приключването на занятието областният управител Иван Чолаков заяви, че провеждането на учения като това е от изключителна важност, защото то показва нивото на подготовка на отговорните институции за реакция в екстремни условия и координацията между тях. Г-н Чолаков определи учението като успешно и много добре подготвено.

Комисар Стоян Колев също определи учението на летището като отлично организирано и проведено и напомни, че Старозагорска област е единствената в България, на чиято територия има две магистрали и това създава висок риск за по- често възникване на тежки пътнотранспортни произшествия.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top