Почетоха съвременните будители на Стара Загора

На тържествена церемония в Културен център „Стара Загора“, по повод Деня на будителите,  бяха връчени наградите  „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора и „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените.

Плакетът „Анастасия Тошева“ се дава  за високи постижения в образователното дело през 2022 г. С него се удостояват дейци на науката и образованието, чиито постижения са принос за развитието на Стара Загора.

„Поздрав към Вас дейци на науката и образованието. Благодаря на всички и най-вече на хората, които милеят за този град. Всички ние знаем каква отговорност са ни завещали първите будители. Благодаря Ви затова, което правите. Поклон!“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тя връчи наградата „Анастасия Тошева“ на Здравко Личев, старши учител, преподавател по немски език в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Здравко Личев е основен преподавател в международната програма за DSD, допринася за успешната реализация на възпитаници на училището, които са сред най-високо оценените в страната на изпита за престижната немска диплома DSD.

С плакет „Анастасия Тошева“ бе удостоена Росица Джиновска, старши учител по Български език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“. Учениците, на които преподава, са първи по успех в областта и в ТОП-10 за страната на Национално външно оценяване в VII-ми клас.

Колективът на Средно училище „Максим Горки“ получи отличието заради успешната му работа и международен обмен; училището е единствено в областта с интензивно обучение по китайски език.

Директорът на Детска градина № 23 „Кипарис“ Мая Нейчева бе наградена за принос към духовно-нравственото възпитание на децата; инициатор и организатор на събития с Църковното настоятелство на храм „Света Троица“ в Стара Загора.

С плакет „Анастасия Тошева“ се удостоява Мария Табанова, старши учител в Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“. Тя е организатор на дейностите по професионалните дисциплини в училището, водещ автор и съавтор при разработването на учебни и изпитни програми от национално значение.

Патриция Ахчиева, старши учител в Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ също получи плакет „Анастасия Тошева“. От 2012 г. Патриция Ахчиева ръководи клуб „Руски театър и слово“ и представя училището на национални поетични и театрални фестивали.

По повод Деня на народните будители се връчва и наградата „Будител на Стара Загора“, учредена от Съюза на учените – Стара Загора. Доц. д-р Васил Хаджиилиев – председател на Съюза, обяви наградите на отличените. Любимият старозагорски актьор д-р Нино Луканов, който има и сериозен принос като изследовател и теоретик на актьорското изкуство, получи признанието за цялостната си дейност в Стара Загора.

Втората награда е за проф. Иван Танев Иванов с научни приноси в медицинската физика; от 2010 г. е ръководител на Историческо дружество „Българска орда” към Читалище „Климент  Охридски” – Стара Загора

Третият награден е  капитан Цветомир Василев, диригент на военния оркестър и военния Биг бенд на Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора. Концертът на старозагорския военен биг бенд "Джазът между вчера и утре" бе избран за Музикално събитие на 2021 г. в категория "Джаз", в класацията на БНТ "Вечната музика".

Тържествен завършек на празника бяха изпълненията на Военния духов оркестър, с диригент капитан Цветомир Василев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top