Община Стара Загора и вестник „Стандарт“ отличиха ученици за успехите им

„Стара Загора за младите хора“ бе мототото на общата инициатива на Община Стара Загора и вестник „Стандарт“, част от националната кампания на медията „Моят град – 10 причини младите да останат“.

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, бяха отличени старозагорски младежи, показали през годината високи постижения в областта на образованието, науката, изкуството и спорта на национално и международно ниво. Всяко училище бе поканено да изпрати до 20 октомври номинации на свои заслужили възпитаници от 11 и 12 клас. Седем образователни институции дадоха предложения в категориите „Български език и литература“, „Култура, „Спорт“, както и „Благотворителност“.

„Нашата работа е да направим така, че всички вие, независимо къде продължите образованието си, един ден да се завърнете и реализирате в Стара Загора. Щастлива съм, че виждам във вас енергия и стимул за успехи. Гордеем се с младите хора на Стара Загора“, обърна се към гостите в залата ресорният зам.-кмет на Общината Иванка Сотирова.

„Днес, в деня на чудесата на света Параскева, сме се събрали тук, в залата, в която, ние от „Стандарт“ сме правили поредица от дискусии за бъдещето на града. Тук сме, за да проведем един своеобразен час по родолюбие, в който да отличим младите таланти на Стара Загора, които са гордост не само за славния си град, но и за цяла България“, подчерта Славка Бозукова, гл. редактор на вестник „Стандарт“.

Специално за церемонията по награждаване на младите хора в залата бяха някои знакови имена, които са тясно свързани с хилядолетния град  -  Христо Маринов, председател Българска федерация по борба, световен и европейски шампион в класическия стил,  Явор Янакиев, световен шампион по свободна борба,  Анелия Димитрова, примабалерина в Държавна опера Стара Загора, Уляна Косева, Връзки с обществеността на Операта, Слънчезар Цанков, председател на съдийската комисия в Българска федерация по бадминтон,  Стефан Христов, победител в обиколката на България по колоездене през 2015 година, последен участник по колоездене на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Официални гости бяха още народните представители от област Стара Загора Маноил Манев, Илиана Жекова, Радослав Рибарски, Георги Гьоков, общински съветници, както и представители на образователни и културни институции. 

В категория „Образование“ наградата получи Виктория Колева - ученичка от XII клас в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”. Учи електронна търговия и е отличничка. Участва дейно в клуб „Млад журналист“. Миналата учебна година е била водещ  на младежкото предаване „Пожар в ефира“, излъчвано по Радио Стара Загора – Българско национално радио. Вики има куп постижения в сферата на образованието, но е и изявен спортист. Тя е част от  Ръгби клуб „НСА“  към Националната спортна академия – София, с редица отличия на национално и международно ниво. Представлява България в националния отбор по ръгби за жени от 2021 г. насам. Сред многобройните ѝ награди има 7 първи места в национални и международни състезания.

В категория „Танцово изкуство” - Жана Дякова. Тя е възпитаник на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Учи балет от 4-ти клас. Той е нейната страст и живот. Жана е трудолюбива, амбициозна, отговорна и комбинативна, съобразителна и умее да се адаптира с лекота в нови ситуации. Владее отлично английски език. Носител е на много отличия от престижни балетни конкурси в България и в чужбина – Германия, Италия, Испания и др. Участва в детски постановки на Държавна опера – Стара Загора, в национални чествания и празници.

В категория „Музика“ отличието е за виртуоза на акордеона Цветелин Димитров също от  Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Цветелин е  най-изявеният ученик в класа по акордеон. Носител е на множество награди, малка част от които са 5 първи награди от национални конкурси. Цветелин има златен диплом от Международния конкурс „Златни клавиши“ Велико Търново 2022г.

Четирима от възпитаниците на Спортно училище „Тодор Каблешков“ бяха удостоени с награда от събитието:  Калоян Атанасов, 11 клас, състезател по борба свободен стил, европейски шампион за кадети и републикански шампион; Ванеса Георгиева от 12 клас също  не отстъпваща по успехи на момчетата. Тя заема 5-то място на Световно първенство за девойки борба свободен стил. Ванеса е още балкански шампион за кадетки и републикански шампион; Дянко Дянков, ученик от 12 клас, републикански шампион за юноши в борба свободен стил; Гюкан Хазим от 12 клас , републикански шампион за кадети в борба свободен стил.

В категория „Спорт“ отличени бяха още: Георги Киров, ученик в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“. Той се състезава по бадминтон индивидуално, на двойки и отборно. Георги е шампион в Държавен личен шампионат по бадминтон 2022г. в дисциплина „Юноши и девойки до 19 г.“;  Явор Христов пък е ученик 11 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“. Той има зад гърба си второ място в националното първенство по бадминтон и първо място на двойки, заедно с Георги Киров.

Награден бе и Антон Атанасов, ученик в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“. Състезава се в клуба по колоездене „Берое“ във възрастова група „Юноши до 18г.“. Той има множество първи награди от престижни състезания.

В категорията, която разкрива колко емпатични са старозагорските млади хора. Три дами получиха своите награди за отдадеността към обществото. Пристъпваме към наградите, които докосват сърцето. Тези, свързани с благотворителността. Щастлива съм, че тук, в Стара Загора има толкова много млади хора, които са готови да дадат от времето и емпатията си, за да помогнат на другите.  Офелия Янакиева от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, ученичка от 12 клас, която се занимава с организиране и участие в благотворителни училищни, общоградски и национални каузи и събития. Нейна е инициативата за финансово подпомагане на бедстващи семейства с деца от село Каравелово, Община Карлово. Тя организира благотворителен Коледен базар в училище, както и благотворителен базар „С мисъл за Диди“. Направи съвместен проект с Обществен дарителски фонд - Стара Загора „Езиково обучение в МГ – да го направим по-добре“. Участва в много дарителски кампании, включително за храм „Св.Димитър“. Председател е на Ученическия училищен съвет. Още две момичета с огромни сърца, които живеят, за да помагат на другите, получиха признание днес – младите омбудсмани на Стара Загора, възпитаничките на  Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил . За по-малко от една календарна година, по тяхна инициатива, благодарение на всеотдайността и добрата им организация, младежите от Стара Загора се включиха в изключително много полезни инициативи. Само няколко от тях са Коледен календар за четвъртокласници „Малките добринки“, Благотворителен базар „С мисъл за Диди“, подкрепен от Община Стара Загора, Дискусия: „Психичното здраве в училище – възможни и необходими мерки“, Онлайн курс по фотография „Трети март през моя обектив“ за ученици от VIII до XII клас, викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, която бе с благотворителна и образователна цел в средните училища на града под патронажа на старозагорския омбудсман Надежда Чакърова, както и с подкрепата на Община Стара Загора, Регионален Исторически музей Стара Загора, Център за подкрепа на личностното развитие Стара Загора, а в момента тече отново тяхна благотворителна инициатива „Книги за град Кубрат“, свързана с възстановяването на изгорялата детска библиотека в град Кубрат.

Официалната церемония донесе много радост за наградените деца, но и много вдъхновение, че Стара Загора е за младите хора, както и много гордост за всички присъстващи в зала „П. Р. Славейков“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top