В Деня на будителите старозагорската опера ще зарадва старозагорци с концерт “Завръщане“ от цикъла Музика без граници

Първият концерт ЗАВРЪЩАНЕ от цикъла МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ в програмата на новия камерен сезон на Старозагорската опера ще се състои в деня на Народните будители 1 ноември, от 19.00 часа. Сопраното Симона Кодева, пианистът Мирослав Георгиев и концертмайсторката Паулина Захариева са подбрали богата програма от песни и инструментални пиеси от съкровищницата на българското песенно творчество.

Зрителите ще имат възможността да чуят авторски песни и обработки на емблематични български народни песни. За първи път ще прозвучи и авторската песен на пианиста Мирослав Георгиев „Сън” по текст на Пейо Яворов. Необикновената и много лична и сантиментална среща с творчеството на гениалните български композитори Добри Христов, Димитър Петков, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Георги Златев- Черкин, Любомир Пипков очароват сопраното Симона Кодева и тя се запалва да възкреси песенните им бижута. Избира 20 песни и пиеси, които да сподели с публиката.

Ето какво още разкрива Симона Кодева броени дни преди вълнуващата премиера на концерта „Завръщане” на 1 ноември:

„Подготвяйки рецитала си с произведения от български композитори, аз се върнах много, много назад – в студентските години.Тогава бе и първият ми досег с нея -
българската песен (музика). Но като че ли бях твърде млада, незряла, със скромен житейски и професионален опит и не успях да се потопя в дълбините ѝ, да усетя въздействието ѝ, да изпитам върховна наслада и опиянение.  Сега, обаче, натрупала зад гърба си значителен репертоар от произведения на чуждестранни композитори, аз се срещам отново с родните автори и преоткривайки тяхното безценно творчество, съм изпълнена с огромна любов, гордост и признателност. За мен българските песни са изблик на човешки чувства, които фино преплитат в себе си тъга, възторг, копнеж, радост, мъка...Те са откровение на душата, магия, която омайва, сила, която покорява…Едните са създадени в непосредствена близост до народната песен, другите носят повишена чувственост, широка напевност,чиято тема за изпепеляващата любов е водеща.

От друга страна чрез заглавието 'Завръщане"  искам да отправя послание да ценим повече българската музика, да се гордеем с нея,тя да присъства неотлъчно в репертоара на младите изпълнители, както и в афишите на всички културни институти.”
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top