Всичко, което трябва да знаем при избор на кафе машини за офиса

Днес кафе индустрията предлага голямо разнообразие от начини за приготвяне на любимата напитка на много хора – кафето. Един от най-предпочитаните е с кафе машина. Видовете кафе машини също са най-различни и ако вече сте решили да осигурите приятни кафе паузи на служителите си с някоя от тях, трябва да предвидите  редица фактори.

Помислете, преди да се насочите към кафе машина, която впоследствие да се окаже нефункционална за вашите нужди. Проучете добре основните видове кафе машини и възможностите, които предлагат, като се доверите на реномирана марка и коректен търговец.

Двата основни вида кафе машини са с филтър и еспресо. Основната разлика между тях е, че при филтърните машини преминаването на горещата вода е през смляното кафе, а при еспресо машините вкусът и ароматът на кафето се извличат с горещата вода под налягане.

Другата разлика е, че кафе машините с филтър доставят с по-малко усилия повече кафе и затова са подходящи за използване от много хора – например ако офисът ви е голям.

Ако ще се прави кафе за по-малко хора и е важно да има възможност за експериментиране с напитките, тогава по-подходящи са еспресо машините.

Отделните характеристики на различните машини може да ви послужат да се ориентирате по-лесно за избора.

Кафе машини с филтър

Подобни машини се използват лесно и най-често с тях се прави чисто кафе. Ако смятате, че служителите ви няма да изискват разнообразие на напитки, може да спрете избора си на филтърна машина. Трябва да решите обаче какъв да бъде филтърът – за многократна употреба или хартиен, сменящ се. По-лесно е да използвате многократния, макар че с времето може да промени вкусът на кафето. Хартиените също са лесни за използване, а и са на по-ниска цена.

Трябва да решите също дали машината ви да бъде с контейнер, най-често стъклена кана, или с термос. Обикновено са предпочитани тези с термос, защото кафето остава топло и се запазва вкусът му.

Едно от най-важните неща е дали машината ще може да задоволи нуждите ви откъм достатъчно количество кафе. Потърсете машина с по-голям капацитет от 10 големи чаши, ако персоналът ви наброява повече хора.

Еспресо машини

Обикновено еспресото е любима напитка на повечето кафе почитатели заради финия слой пяна, но и заради възможността да бъде основа на лате, макиато, капучино и др. напитки.

Дори вече имате представа, че еспресо машина би удовлетворила желанията на всички в офиса, изборът ви още не е приключил. Трябва да решите дали машината да бъде ръчна, с капсули, или да приготвя еспресо от зърна кафе.

Ръчна кафе машина

Приготвянето на кафе с ръчна еспресо машина изисква повече време, но като резултат се получава добра напитка. Приготвя ли се от смляно кафе, като то трябва да е много фино смляно за по-добро извличане на аромата. Може да се приготвя и от закупени от вас кафе зърна, като тогава трябва да снабдите офиса и с добра кафемелачка. Изборът на висококачествено кафе за ръчна машина е голям и може да се експериментира с различни марки и вкусове.

Добре е да изберете машина, снабдена със стойка за предварителното загряване на чашите. Обърнете внимание и на това чаши с какъв размер ще могат да се поберат под дръжката.

Кафе машина с капсули

В последните години капсулните кафе машини станаха много популярни поради лесната употреба на капсулите, бързото и чисто приготвяне на напитката. Количеството на кафето в капсулите е определено предварително и е нужно само да поставите  капсулата в машината.

Производителите предлагат капсули с различни вкусове, като те трябва да са съвместими с машината. Така че ако купите машина с капсули, трябва да внимавате какви капсули ще зареждате впоследствие.

Ако искате машината да има опция за разпенване на мляко, такава имат само машините от висок клас.

Кафе машина с капсули е добро решение за малък или средно голям офис. Но ако искате кафе изживяването на служителите ви да бъде разнообразно и наситено с повече аромати и напитки, може би трябва да им осигурите автоматична кафе машина.

Автоматична кафе машина

С напълно автоматизирана кафе машина персоналът ви ще може да си достави с малко усилия кафе от смлени в момента зърна. Машината прави всичко сама – от смилането, до приготвянето на напитката и изхвърлянето на използваното кафе в контейнера за отпадъци.

Добре е да търсите машина с функция за контрол на силата на кафето. Ако желанието ви е да могат да се правят по-бързо млечните напитки, по-практично ще бъде машината да бъде с два нагревателя. По-скъпите модели притежават автоматична система за разпенване.

За да не се налага да пълните много често резервоара с вода, търсете машина с капацитет поне 1,5 л.

При избора си на кафе машина имайте предвид още и налягането, като е препоръчително то да бъде поне 15 бара, полезни функции като автоматично изключване, ненагряваща основа, система против капене, функция за самопочистване и др.

За съвременните кафе машини е характерен модерният дизайн, който допринася за по-приятната атмосфера в офиса, докато служителите ви се зареждат с енергия от поредната чаша ароматно кафе.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top