22 септември 2023

Опера и балет на сцената на старозагорската опера

На 24 септември от 19:00 часа в Държавна опера-Стара Загора ще бъдат представени два едноактни балета и операта „Селска чест” от Пиетро Маскани. Произведенията са изработени от диригентите, участващи в Майсторския клас по дирижиране с водещ диригент Ивайло Кринчев.

По стечение на обстоятелствата и „Лейди Джейн“, и „Танците на Саломе“ са вдъхновени от творчеството на ирландския писател и драматург Оскар Уайлд, въпреки че последната история изначално е библейска приказка, която Уайлд превръща в пиеса. „Лейди Джейн“ е история, която той измисля, за да забавлява майката на приятел.
„Танците на Саломе“ илюстрира „танца на седемте воала“, изпълняван от Саломе за втория й баща цар Ирод, наградата за което ще бъде отсечената глава на Йоан Кръстител, предоставена й на сребърен поднос. Пиесата е написана като самостоятелно оркестрово произведение.

„Лейди Джейн“ е замислена като съпътстващо произведение към операта-маска от Джон Робъртсън „Орфей“, чиято премиера се състоя в Русе през юни 2015 г. (изиграна и в Стара Загора през февруари 2016 г.) и с оркестър в същия състав. Композиторът е автор на текста и на либретото. В първата половина на творбата Лейди Джейн поглежда назад към живота си с различни танци (валс, чарлстон, танго), характерни за различните години от нейния разказ, а втората част се развива около 1980 г., когато тя е възрастна жена.В ролята на възрастната Лейди Джейн гостува Елена Платон.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top