Представят книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова в Стара Загора

Библиотека Родина кани на представяне на книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова. На 11 август от 17:30 часа изданието ще бъде представено в Къщата на Архитекта (ул. "Сава Силов" № 37). В града на липите ще гостуват заедно авторката на книгата Юлия Пискулийска, както и самата проф. Радка Аргирова.

На 13 юли 1985 г. младата стипендиантка на „Хумболт“ Радка Аргирова донася в България клетки, заразени със страшен вирус, наречен „чумата на 20-ти век“. Най-видните умове на планетата са стъписани. – Благославям този ден! – повтаря сега проф. Аргирова, но само тя си знае през какви перипетии е минала.

„Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ документира неравната борба на младата Радка Аргирова за правото да изследва този вирус, свързан с имената на световни учени като Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси (двамата получават Нобел за медицина, 2008) и Робърт Чарлз Гало от университета в Чикаго. Но в „страната на абсурдите“ това изключително научно събитие се превръща в стигма. Радка Аргирова е заподозряна, че е използвана като вносител на „биологично оръжие“ от САЩ. Държавна сигурност завежда дело срещу младата изследователка.


Книгата се чете на един дъх като криминален роман. „Неправдоподобна“ история, а всъщност документална. Архиви, извадени от сейфовете на ДС, и факти от житейската история на проф. Аргирова, които звучат като роман на Оруел. Сглобката е направена от талантливата журналистка и писателка Юлия Пискулийска. Тя е автор на стихове и проза, председател на фондация "МОСТ- Медии, Общество, Семейство, Традиции" и организатор
на здравен форум.

Входът за събитието е свободен.
 

Коментирай!

#1
Хахах - 2022-08-02 13:07:15

И какво в крайна сметка е изследвала младата стипендиантка на 41 г. през 1985 г.? Юлия Пискулийска ще ни каже най-точно. С ковида се получи един огромен резил, та ще компенсираме с вируса на СПИН.

Още новини

Scroll To Top