28 септември 2022

Спад с 20 стотинки в цената на старозагорски хляб се предвижда от 9 юли

Цената на хляба, произведен от старозагорското предприятие "Хлебопроизводство СЗ", ще спадне с 20 стотинки от 9 юли. Това съобщи в интервю за БТА управителят на фирмата Гергина Димитрова. Тя посочи, че доставната цена до магазините от тази събота ще бъде 1,30 лева за хляб от 650 грама. Намалението е резултат от приетата от Народното събрание през изминалата седмица нулева ставка на ДДС.

Димитрова уточни, че от началото на 2022 година е имало само едно увеличение на насъщния, което е направено на 13 май.

"Цената, на която продавахме до 13 май, беше формирана през ноември м.г., а оттогава се повиши стойността на всички суровини, които използваме за направата на хляб. Брашното се повиши с близо 200 лева на тон, увеличиха се също цената на солта, маята, а от началото на месеца и водата. Близо шест месеца успяхме да задържим за наша сметка", заяви Димитрова. Според нея не се очаква намаление на цената на брашното през следващите месеци въпреки новата реколта. Тя допълни, че от фирмата се възползват и от компенсации върху цената на тока, но нямат предвидимост за месеци напред.

"Работим седмица за седмица", каза още управителят на старозагорската фирма.

"Хлебопроизводство СЗ" произвежда между 14 000 и 18 000 хляба ежедневно, като през последните месеци се отчита спад в потреблението на хляб. "Хората започнаха да уважават хляба и да не го разхищават", смята Гергина Димитрова./БТА

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top