Прокуратурата възложи проверка за стопанисването и безопасността на напоителните и отводнителните канали на територията на област Стара Загора

Районна прокуратура-Стара Загора се самосезира по реда на надзора за законност и защита на обществения интерес, както и по медийни публикации, и възложи проверка относно стопанисването и безопасността на напоителните и отводнителните канали на територията на област Стара Загора.  Проверката се извършва след образувано в Районна прокуратура-Стара Загора досъдебно производство за престъпление по чл.122, ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 12.05.2022 г. е причинена смърт по непредпазливост на 12-годишно момиче, удавило се в напоителен канал в града.

Наблюдаващият прокурор е изискал сведения и заверени копия на документи от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Горна Тунджа, гр. Стара Загора, относно това изпълняват ли се стриктно задълженията за обезопасяване на напоителните и отводнителни канали, намиращи се на територията на гр. Стара Загора, както и другите хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения. Изискано е конкретно да се посочи какви действия са били извършени в тази насока в периода от 2021 г. до настоящия момент.

Разпоредено е да бъде предоставена и информация за предприетите мерки и извършените проверки в тази насока /планови и текущи/, съобразно визираните в Закона за водите правомощия на компетентните служители за обезопасяването на съответните канали и съоръжения, тяхната конструктивна сигурност, както и констатации за необходимостта от текущи, цялостни или частични ремонти на тези съоръжения.

Наблюдаващият прокурор е изискал сведения и документи относно горепосочените обстоятелства.

Срокът за приключването на проверката е едномесечен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top