Служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство „Добрият самарянин“

Девет служители на РДПБЗН-Стара Загора бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за добротворство „Добрият самарянин“. Отличието се връчва за добри дела и жестове на подкрепа на човек или група от хора, изпаднали в тежка житейска ситуация, които заслужават обществено признание и благодарност.

Пожарникарите бяха удостоени с голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за проявената смелост при изпълнение на служебните им задължения при потушаването на пожар в апартамент на 16-я етаж в жилищна сграда в Стара Загора, в квартал „Самара“, на 15 юли тази година. Огнеборците си спомнят, че сигналът за инцидента е получен надвечер. За местопроизшествието веднага са тръгнали екипи на РСПБЗН. По пътя са събирали информация, защото първата им задача винаги е да помогнат на хората. Височината на сградата е създала допълнителна сложност. Наложило се е бързо спиране на тока и евакуация на живеещите в блока. За щастие нямало пострадали хора.

„Работи се екипно и сме благодарни на живущите в блока за помощта, която ни оказаха като помагаха за разпъването на шланговете и носеха вода“, казват още пожарникарите. От днес имената на Атанас Бараков, Тодор Митев, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Максим Вълков, Деян Деков, Митко Дончев, Валентин Събев и инспектор Иван Иванов от Оперативен център към РДПБЗН-Стара Загора ще бъдат записани в книгата на доброто на Сдружение „Самаряни“ до имената на досегашните носители на престижното отличие.

„Добър означава смел, самоотвержен, състрадателен. Продължавайте да бъдете такива мъже“, каза Ваня Попова, председател на УС на Сдружение „Самаряни“ при връчването на плакети на огнеборците и на доброволците от жилищния блок, помогнали за потушаването на пожара.

По време на церемонията комисар Колев обяви, че статуетката ще бъде изложена на видно място в старозагорската пожарна. Главен инспектор Колев увери, че всеки човек в нужда може да разчита на огнеборците.

„Те са героите, потушили огнената стихия на 16-ия етаж, в блок 286, които се впускат без страх в пламъците.За пожарникарите  да гасят пожари е техен професионален дълг и ежедневна практика, но сложността на този пожар провокира изявата на изключителна човечност и смелост - качества и действия, излезли извън границите на професионалните им задължения. За мъжете - доброволци от жилищния блок, да запазят своята собственост и имущество е личен дълг, но включването им доброволно в помощ на пожарникарите, влезли в огнената стихия, и проявената от тях взаимопомощ, с риск за собствения им живот, е израз на безрезервно геройство“, подчертаха при връчването организаторите на ежегодните награди.

Носителите на Отличието на общността “Добрият Самарянин” са: Фондация "Адезно", Туристическо дружество "Сърнена гора" и Образователен и туристически център "Кукуряк" за  надмогване на обстоятелствата и сбъдване на мечта - планината да бъде достъпна за децата над ограничения и дефицити, планина и небе за всяко едно дете.

И Екатерина Прангова и фейсбук групата “Да помогнем на блок 286” - доброволци, дарители, симпатизанти, обединени от желанието да помогнат на пострадало семейство от блок 286 в пожар, изпепелил жилището им.

За единадесети пореден път Сдружение “Самаряни” и партньорите от Обществения инициативен комитет на Годишните награди “Добрият Самарянин” - Община Стара Загора, Община Казанлък, Държавна Опера Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Княжески", гр. Стара Загора, Български Червен кръст - Стара Загора, Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора, Дарик Стара Загора, Телевизия "Стара Загора", Моята еОбщина, Мидалидаре Естейт, КонтурГлобал "Марица Изток 3", “Български пощи” ЕАД и Детска градина “Светлина”,  изразиха всеобщото обществено уважение и признателност към хора, заслужили признание, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или група от хора.

Отличията на 2021 г. носят общественото признание с думите  на "Песента за добрите самаряни", песен написана специално за добрите хора и изпълнена от голямата българска певица - Ваня Костова и синът й - Боян Михайлов. Тя е дело на композитора Валери Костов, а текстът е на Пламен Бочев. За първи път песента беше изпълнена на откриването на номинациите за наградата "Добрият Самарянин" 2012 г. Вдъхновение за създаването на "Песен за добрите самаряни", г-жа Костова черпи от връчването на първата награда "Добрият Самарянин" 2011 година, когато тя и Боян Михайлов са официални гости.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top