Жълт код за обилни дъждове в Старозагорско за днес

За вторник, 7 декември, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде жълт и оранжев код за опасно време за 20 области на страната.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София град, София Област, Перник и Кюстендил в сила е жълт код за дъжд, силен вятър и сняг.

Във Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Враца и Велико Търново ще има значителни валежи с количества 20-25 mm. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и дъждът ще преминава в сняг. В южните райони на областите ще се образува снежна покривка - 10-15 см, в северните ще вали предимно дъжд. За област Плевен прогнозата е за значителни валежи с количества 20-25 mm. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и дъждът ще преминава в сняг.

В областите Перник, София град, Област София и Кюстендил ще се образува снежна покривка - около 15 см. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър.

Това показва картата с опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

От нея става ясно, че в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол ще има значителни валежи от дъжд с количества 25-30 mm, както и силен вятър. А за областите Пловдив и Пазарджик - над около 1200 метра валежите ще бъдат от сняг.

В три области за утре е издаден предупредителен оранжев код. През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ще се създаде валежна обстановка, съобщиха от НИМХ, цитирани от БТА.

През нощта валежите от юг-югозапад ще се активизират и до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и по високите полета на Западна България, и в Предбалкана дъждът бързо ще премине в сняг; ще се образува снежна покривка между 5 и 15 см. През деня валежите ще продължат и ще обхванат и Североизточна България, а значителни ще бъдат на много места в югозападната половина от страната. На места в Югоизточна България ще има гръмотевична дейност.

Температурите ще се понижават в по-голямата част от страната. Към 14 часа преобладаващите температури ще бъдат от минус 1-0 градуса в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14 градуса в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър. През нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, значителни ще са на места в източната ѝ половина, като със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.

- това са Благоевград, където ще има значителни валежи с количества 30- 50 mm. Там ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и в северните райони на областта дъждът ще преминава в сняг. Както и областите Кърджали и Смолян, където ще има значителни валежи от дъжд с количества 30- 50 mm, над около 1200 метра - от сняг. Ще е ветровито с умерен и временно силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top