Тържествена вечер „Интеркосмос България 1300“ организират в Стара Загора

На 11 ноември, от 18.00 часа, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници „Интеркосмос България 1300“. Организатори на събитието са: Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА и Търговско- промишлена палата – Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.

Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и ще се предава онлайн през платформа ZOOM. Линк за свързване: https://us02web.zoom.us/j/81612900041?pwd=bi9leENPMTEzU3Z0SjlvT1pNazgydz09

По време на събитието ще бъде представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора. Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България – 1300“.

Ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента, като се разчита на подкрепата на българи от страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. Изпращаме ви снимка на макета на Монумента, който ще бъде представен на форума.

На събитието ще бъдат обявени наградите от конкурса „Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор“, в който участва проектът Монумент „Интеркосмос България – 1300“. Фирми от Стара Загора вече заявиха участие с материали и труд за реализиране на проекта.

Повече информация за събитието вижте на https://www.facebook.com/events/3087022081533777

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top