Близо 2500 старозагорци ще почерпят за имен ден на Петковден

377 са старозагорките, носещи името Пенка,  а 54 са дамите с име Петрана. На Петковден ще почерпят и 847 господа с името Петко, както и 50-Пенко. Общо имениците са  2 420.

Дамите с име Петра са 42, Петкана-18, Петка-9 и по 8 представителни на нежния пол са с имената Параскева и Парашкева. На 14 октомври  името си празнуват още 8 мъже-Паруш и по една дама с имената Петрина и Петрия. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На Петковден, църквата почита Света Параскева. Този в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Денят бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

На 14 октомври празнуват още овчарите.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top