Окръжния съд потвърди мярката за неотклонение „Домашен арест“, взета на 18-годишния младеж, причинил пътно транспортно произшествие с три пострадали жени в Стара Загора

Окръжен съд – Стара Загора потвърди определението на Районен съд – Стара Загора, с което е взета на Н. М. мярка за неотклонение „Домашен арест“, която от 06.10.2021 г. се осъществя чрез поставено устройство за електронно наблюдение по местоживеенето му.

На младежът е повдигнато обвинение за това, че на 01.10.2021 г. в Стара Загора, по ул. „Христина Морфова“, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство и по непредпазливост е причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно – на 23-годишната Д.М. - многостепенна тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв крак, на 23-годишната П.П. - средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на левия крак, причинила трайно затруднение в движението. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с причинена лека телесна повреда.

В съдебно заседание представителите на прокуратурата заявиха, че поддържат протеста и поискаха съда да вземе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража. Защитникът на Н. М. пледира за по- лека мярка от вече наложената.

Въззивният състав изцяло приема изложените изводи на първоинстанционния съд, че мярката за неотклонение има определени в закона цели, които се разграничават от целите на наказанието, а именно да се попречи на обвиняемо лице да се укрие или да извърши друго
престъпление. Според окръжните магистрати е безспорно обстоятелството, че обвиняемият е управлявал автомобила и е реализирал пътно транспортното произшествие, безспорни са и нанесените телесни повреди на пострадалите жени. В мотивите си изтъкват, че в случая мярката „домашен арест“ се приравнява на „задържане под стража“, тъй като Н. М. вече е поставен под наблюдение с електронна гривна, възпрепятстваща възможността за свободното му предвижване, което ще попречи той да извърши друго деяние или да се укрие. Въззивният съд счита, че втората по тежест мярка за неотклонение е тази, която ще изпълни целите на закона, предвид, че извършеното деяние е с висока степен на обществена опасност.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top