Община Стара Загора с незабавни мерки за ограничаване на нарушенията по пътищата

„Последните два пътни инцидента, които се случиха на територията на Стара Загора, са свързани с грубо погазване на Закона за движение по пътищата. Поради това ще предприемем незабавни мерки за ограничаване на нарушения по пътищата от недобросъвестните шофьори“, заяви днес по време на пресконференция кметът Живко Тодоров. Той обясни, че до края на месец октомври ще бъдат монтирани допълнителни камери, които ще обхващат  всички възлови точки.“ Камерите, които са поставени в града в момента обхващат почти всички кръстовища, но има е една част, която все още не е покрита и това ще се случи в рамките на този месец“, обясни градоначалникът.

От думите му стана ясно, че още днес ще бъде сформирана работна група, която ще обходи невралгичните места, които да бъдат обхванати от видеонаблюдението. Тя ще бъде съставена от представители на Община Стара Загора и ОДМВР.

Тодоров допълни още, че ще бъде създадена и комисия с председател зам.-кметът с ресор „Транспорт, чистота и екология“ Йордан Николов и членове национални експерти по пътна безопасност и представители на сектор „Пътна полиция“ Стара Загора, която да набележи и предложи мерки за обезопасяването на всяко кръстовище в града.  „Има недобросъвестни шофьори, които използват пътната инфраструктура по неподходящ начин, ние сме длъжни да предприемем крайни и крути мерки, за да ограничим техните нарушения“, категоричен е кметът. „Ще бъдат поставяни различни неравности и ограничители на пътя, съгласно законовите възможности, за да не може да бъде карано с висока скорост и да не могат да се правят дрифтове. Така ще се предотврати до голяма степен възможността за извършване на такива нарушения на пътя“, обясни още той. „Трябва всички като общество да си дадем сметка какво правим на пътя, защото тази агресия, която наблюдаваме, не може да бъде преодоляна само с изграждане на стени, поставяне на гърбици или светофари“, каза още кметът.

Тодоров припомни, че още през 2012 година е изразил желание заедно с други кметове от Сдружението на общините, и е поискал законови промени, които да дадат възможност на градоначалниците да налагат глоби на нарушители на пътя, установени с технически средства. Той заяви, че това ще подпомогне работата на полицията, тъй като и тя е с ограничен ресурс от хора.

Тодоров съобщи, че ще бъде публикуван запис от камерите, заснели снощния тежък инцидент в центъра на Стара Загора. „Това е грубо погазване на Закона, водачите навлизат в насрещното движение, а колата помита чакащите на тротоара. Ето ви случай, в който има камери и светофари, и шофьорите навлизат в кръстовището на червен светофар", коментира Тодоров.

По време на пресконференцията началникът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Николай Колев допълни, че  надграждането  на системата за видеонаблюдение на още невралгични и възлови точки в Стара Загора ще бъде предпоставка за по-малко нарушения. „ Шофирането на  автомобил или друго моторно превозно средство е преди всичко отговорност“, категоричен е ст.комисар Колев. Той подкрепи законодателните инициативи, за които настоява кметът Живко Тодоров.

Началникът на полицията даде подробности за двата тежки пътни инцидента, при които пострадаха тежко млади момичета и загина моторист в Стара Загора.

На пресконференцията присъстваха още зам.-кметовете на община Стара Загора Йордан Николов, инж.Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, секретарят на местната администрация Делян Иванов, гл. архитект Виктория Грозева и началникът на Охранителна полиция към ОДМВР Стара Загора комисар Илиян Илиев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top