В Стара Загора отбелязват Европейския ден на езиците

Информационен център Европа Директно - Стара Загора, съвместно с ГПЧЕ „Ромен Ролан" ще отбеляжат днес Европейския ден на езиците. Между 9:40 и 10:30 учениците ще изпишат на голям транспарант пред главния вход на гимназията поздрави и кратки изречения, характерни за всеки един официален език на страните-членки на Европейския съюз.

Европейският ден на езиците се провежда всяка година на 26 септември. На този ден се чества езиковото многообразие на континента, което наброява над 200 европейски езика и 24 официални езика на Европейския съюз.

Инициатори за провеждането на Европейския ден на езиците са Европейската комисия и Съветът на Европа, който представлява 800 млн. европейци от 47 държави. Участие вземат много езикови и културни институти, асоциации, университети и училища. Първият Европейски ден на езиците се проведе през 2001 г. и оттогава се чества всяка година.

Европейския съюз отбелязва Европейския ден на езиците, защото това е възможност за повишаване на осведомеността за голямото разнообразие от езици в Европа, насърчаване на културното и езиковото многообразие, стимулиране на хората от всички възрасти да изучават езици. Владеенето на повече от един език улеснява установяването на контакти с други хора, намирането на работа и подпомага растежа на предприятията.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top