20 септември 2021

Старозагорската опера част от празниците в Долината на тракийските царе

Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора Ви канят на 16-те Празници в Долината на тракийските царе! Въпреки, че празничните събития по календар започват още в края на месец август – 24 август 2021, по традиция откриването дава официално начало на тържествата с връчване на наградата на името на проф. Александър Фол вечерта на 3-и септември от 20,30 ч. Тази година публиката на открита сцена до Тракийската гробница в парк „Тюлбето“ ще има възможността да се потопи в атмосферата на древнотракийската култура със спектакъла на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“.

За първи път на открита сцена на язовир „Копринка", на брега на древния Севтополис:
На 4 септември - Приказната ТУРАНДОТ – опера с кукли,
на 5-и септември - музиката на Стинг в концерта STING THE OPERA,
на 6-и септември - танцовата драма НЕСТИНАРКА под звездите.

Кулминационните дни - 4-и, 5-и и 6-и септември в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи Старозагорската опера, която за първи път ще представи на новопостроената открита сцена на язовир „Копринка” своите впечатляващи продукции на операта „ТУРАНДОТ”, концерта STING THE OPERA и танцовата драма „НЕСТИНАРКА”. Събитията са обединени под символичното заглавие в духа на тракийските празници НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС.

Вечерта на 4 септември, от 20.00 часа на сцената на язовир „Копринка” ще бъде представен оперно-кукления спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини–съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър-Стара Загора, отличен с Голямата награда „Стара Загора“ 2018. Оценен като безспорен връх в репертоарните търсения на Старозагорската опера, грандиозният спектакъл е реализиран от изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художественото осветление е на Васко Лисичов /Северна Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев. Диригент Ивайло Кринчев.

Спектакълът на операта „Турандот“ на 4 септември е с участието на звезден  солистичен състав: Таня Иванова ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Русалина Мочукова ще бъде в ролята на Лиу, Ивайло Джуров - в ролята на Тимур. Участват още солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавния куклен театър-СтараЗагора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ на  Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Великолепната музика на Стинг в симфоничен аранжимент ще прозвучи в един специален концерт на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд с диригент кап. Цветомир Василев на 5 септември от 20.00 часа. Солист е известният джаз-изпълнител Петър Салчев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top