Талантите от НУМСИ „Христина Морфова“ ще изнесат годишен концерт

Оркестърът на Държавна опера – Стара Загора и забележителните млади солисти – възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“ ще имат Годишен концерт на 7 май от 19 часа в Операта.

За събитието разказва Красимир Къшев, диригент на концерта, главен художествен мениджър на НУМСИ.

„Това вече е дългоочакван концерт – както от нас, преподавателите, така и от децата . Предишният беше през май 2019 г. В концерта е реализирана моя идея, с която искам да насърча сегашните ученици на НУМСИ“Христина Морфова“ . В момента имаме много бивши наши ученици, които учат в Националната музикална академия, в ААМТИ- Пловдив и НАТФИЗ. Реших да поканя някои от най-талантливите /не всички/ тази година и ако този формат на концерта е хубав, през следващата година ще участват другите от тях. Поканих ги да участват, за да не ги забравя нашата публика, а и да ги видят сегашните ученици. Когато ги виждат в двора на училището, те не ги познават. Ето, на сцената – вижте ги, те са, учат в момента, и вие можете като тях! – това е подтекстът на тяхното участие.

Първо поканих двете момчета, които съм дирижирал на не един и два концерта в Операта – Георги Белчев и Симон Павлов, които са прекрасни пианисти, но учат оркестрово дирижиране в Националната музикална академия при проф.Ивайло Кринчев и Григор Паликаров. Момчетата вече имат някакъв опит като диригенти и е крайно време нашата публика да ги види. Те са много щастливи от поканата и веднага предложиха по една увертюра - Симон ще дирижира тази от „Севилският бръснар“, а Георги – от„ Така правят всички“. Ще бъдат диригенти на оркестъра и на някои от ариите, включени в програмата.

В програмата са включени изпълнения на даровити ученици от НУМСИ: от класовете по пиано - Михаела Иванова от 11 клас, моето откритие, изключително талантлива - ще свири 2-ра и 3-та част от концерт за пиано на Шостакович. Ще има изпълнения на кларинет и саксофон /Добромир Добрев/. Ще има малко повече пеене – Гергана Тодорова, Полина Пчеларова, Божидара Георгиева, Михаела Якимова от сегашния 11 клас, изпълнения и на ученици от паралелките по поп и джаз пеене – Зара Узунова ще изпее големи хит на Паша Христова „Янтра“ и Трио „Триолина“ с джаз стандарт. Поканили сме бившите наши ученици, сега студенти в Националната музикална академия Радина Минкова и ГалинПенев – бас-китара и барабани. А водещи на концерта ще са студентите в НАТФИЗ Маргарита Лъчезарова и Иван Петров.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top